Principală  —  IMPORTANTE   —   „Încă o înfrângere a lui…

„Încă o înfrângere a lui Putin”: Fug rușii cu adevărat din Herson? De ce?

Material de pe Hromdaske

Ordinul comandamentului rus de a retrage trupele ruse din Herson este numit în mass-media occidentală unul dintre cele mai mari eșecuri ale Rusiei în război. La urma urmei, aceasta este singura regiune pe care invadatorii au reușit s-o captureze după invazia Ucrainei.

Regiunea este importantă pentru Putin, deoarece putea s-o prezinte societății ruse drept un succes al așa-numitei operațiuni militare speciale. Cu toate acestea, șeful Kremlinului pierde și această singură victorie. Toate acestea se datorează eforturilor apărătorilor și apărătoarelor ucraineni. De ce rușii fug din Herson, aflăm din materialul hromadske.

Ocupanții ruși declară că vor părăsi malul drept al Niprului în viitorul apropiat. După cele declarate de Serghei Surovikin, comandantul trupelor ruse din Ucraina, invadatorii ar fi trebuit deja să ocupe liniile pregătite de pe malul stâng.

La sfârșitul lunii septembrie comandamentul rus a încercat să retragă trupele de pe malul drept din regiunea Herson. Cu toate acestea, potrivit New York Times, Putin, angajat personal în planificarea strategică, a respins această cerere, lăsându-și unitățile în capcană.

„Malul drept este un cerc de foc. Ca o capcană de șoareci în care intră trupele inamice. Cu cât stau mai mult acolo, cu atât armata rusă este mai distrusă”, notează colonelul în rezervă Roman Svitan într-un interviu pentru hromadske.

Reieșind din regulile clasice ale războiului, câștigă cel care își ajustează mai bine logistica și distruge rutele de aprovizionare ale inamicului. Forțele Armate ucrainene controlează podurile și trecerile de-a lungul râului Nipru și trag periodic asupra lor, pentru a împiedica trupele rusești să completeze stocurile de echipamente militare și muniții, care se micșorează cu zi ce trece. Acest control al focului a fost stabilit la mijlocul verii, când au început livrările de lansatoare de rachete multiplă HIMARS de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune.

Militarii ucraineni atacă inamicul chiar și pe malul stâng. Cu câteva zile în urmă, Comandamentul Operațional Sud a raportat despre distrugerea a aproximativ 20 de unități de echipament militar ale inamicului în orașul Golaya Pristan.

După ce au anihilat apărarea aeriană a inamicului cu ajutorul rachetelor anti-radar americane AGM-88 HARM, Forțele Armate din Ucraina au asigurat spațiu pentru dronele lor, îndreptate împotriva artileriei sau MLRS inamice. Au fost deschise noi coridoare aeriene pentru avioanele de atac.

Ținând cont de statisticile Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, este uluitor cum operează avioanele de atac ucrainene anume pe direcția Hersonului. Până la 15 asalturi pe zi. Și suportul corespunzător al artileriei și, prin urmare, distrugerea țintelor pe zi uimește. Acest atac nu a putut decât să ridice în fața inamicului problema oportunității aflării ulterioare pe malul drept al Niprului”, spune expertul militar Dmitry Snegirev. El adaugă că doar în ultima zi Forțele Armate din Ucraina au provocat daune în 10 puncte de dislocare a militarilor și echipamentelor inamice.

Drept urmare, din septembrie, forțele terestre eliberează sudul pas cu pas. În ziua precedentă, pe 9 noiembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au recucerit 12 localități. Astăzi, steagul ucrainean a fost arborat în Snihurivka, regiunea Mikolaiiv. Orașul este situat pe un deal, ceea ce permite controlul pe o rază destul de mare a teritoriului și este, de asemenea, un important nod rutier.

Un militar ucrainean în zona eliberată a regiunii Herson, 12 octombrie 2022. Imagine: AP Photo / Leo Correa

Fugă sau IPSO?

Informațiile că armata rusă părăsește malul drept al regiunii Herson au apărut pe 20 octombrie. Jurnaliștii de la skhemy au publicat imagini din satelit, dar și videoclipuri ale ocupanților ruși, din care se vede mutarea echipamentului militar și a trupelor pe malul stâng.

Iar pe 10 noiembrie, o echipă internațională de anchetatori independenți OSINT a ajuns la concluzia că, de la începutul lunii, rușii au început mai activ să se pregătească pentru retragerea peste Nipru. Ei încarcă feriboturile cu echipament civil. În același timp, invadatorii distrug podurile din regiunea Herson pentru a încetini avansarea Forțele Armate din Ucraina. Se știe că au aruncat în aer podurile Daryevsky, Tyaginsky și Novovasilevsky.

Cu toate acestea, până în prezent, Statul Major General nu respinge și nici nu confirmă retragerea trupelor ruse din Herson, în ciuda declarațiilor Comandamentului Federației Ruse. Iar consilierul președintelui Ucrainei, Mikhailo Podolyak, a scris pe Twitter că este prea devreme pentru a vorbi despre retragerea rușilor.

„Ucraina nu vede semne că Rusia ar părăsi Hersonul fără luptă. O parte semnificativă a grupării rusești rămâne în oraș, în regiune sunt atrase rezerve suplimentare. Ucraina eliberează teritoriile în baza informațiilor serviciilor speciale și nu în baza declarațiilor televizate regizate”.

El a adăugat că ocupanții minează orașul, inclusiv apartamentele civililor: „În ultimele două săptămâni i-au adus la Herson pe cei mobilizați, l-au minat, au creat puncte de tragere, au pregătit orașul pentru un război foarte dur”.

Potrivit reprezentatului Ministerului Apărării Vadim Skibitsky, la sfârșitul lunii octombrie în oraș erau de la 30 la 50 de mii de ocupanți. Prin urmare, Forțele Armate din Ucraina au nevoie de timp pentru a recuceri Hersonul.

Rușii ar fi putut încerca să efectueze o operațiune specială informațională și psihologică cu declarațiile lor, declară Igor Koziy, expert militar la Institutul de Cooperare Euro-Atlantică:

„Nimeni nu a anulat măsurile de deghizare strategică ca unul dintre elementele înșelării inamicului. Prin urmare, trupele noastre pot cădea într-o capcană, dacă se grăbesc. Nu există niciun motiv ca să avem încredere în ruși”.

Analiștii occidentali de la Institutul pentru studiul războiului oferă o prognoză mai optimistă. Ei numesc declarația Rusiei privind retragerea trupelor rezultatul unei campanii bine gândite a Forțelor Armate din Ucraina:

„Bătălia pentru Herson nu a fost încă finalizată, dar trupele rusești au intrat într-o nouă fază, acordând mai degrabă prioritate retragerii organizate a trupelor lor peste râu și reținerea trupelor ucrainene, decât de a încerca de a opri complet contraofensiva ucraineană”.

Analiștii observă că rușii părăsesc o parte din trupele lor pentru a reține forțele ucrainene și a retrage cât mai multe unități posibil. Federația Rusă nu își mai poate ține trupele pe malul vestic al Niprului din cauza presiunii forțelor ucrainene care atacă rutele de aprovizionare rusești, relatează și Ministerul britanic al Apărării, citând propriile structuri de informații. În același timp, președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite știau dinainte despre retragerea rușilor.

Cu „salturi de broască” de la Herson în Crimeea

Chiar dacă rușii o să-și lase o garnizoană chiar în Herson, ei nu vor putea menține orașul dacă va fi înconjurat de forțe armate, este sigur expertul militar Dmitry Sneghirev. El spune că Forțelor Armate din Ucraina folosește tactica „salturilor de broască”, care prevede distrugerea în primul rând a întregii infrastructuri inamice și a tuturor obiectivelor militare în adâncul apărării inamicului. Și numai atunci – o altă ofensivă. Această tactică este folosită de țările NATO, aceasta minimizează pierderea de forțe umane și a echipamentului.

„Se repetă situația, când ocupanții au luat sub controlul focului drumurile de-a lungul frontului de lângă Severodonetsk și Lisichansk. Atunci garnizoanele acestor orașe au fost forțate să se retragă, deși Lisichansk ar fi putut rezista câteva luni. Dar imposibilitatea de a efectua rotații și de a furniza muniții a forțat retragerea unităților. La fel se va întâmpla și în Herson”, notează Snegirev.

În același timp, generalul în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA în Europa, consideră că luptele din jurul Hersonului vor continua timp de câteva săptămâni, după care se vor deschide căi pentru forțele armate de a elibera malul stâng și Crimeea:

„De îndată ce vor începe să folosească arme de precizie împotriva bazelor aeriene rusești și a punctelor de depozitare sau logistică și a obiectivelor navale din Crimeea, cred că peninsula va deveni nepotrivită pentru apărarea rușilor. Și de aceea, în opinia mea, Ucraina va elibera Crimeea până în vară”.

Dmitry Snegirev este de acord cu această opinie și adaugă că în luptele de pe malurile Niprului, rușii nu vor avea un avantaj.

„În primul rând, artileria sovietică sau rusă nu este la fel de eficientă ca cea occidentală. În al doilea rând, podul Crimeii este deteriorat — acest lucru face imposibilă furnizarea normală de muniții și echipament pentru gruparea trupelor rusești din sud și din Crimeea. Observați că transportul de mărfuri atât pentru militari, cât și pentru civili a scăzut cu 50% acolo”.

Potrivit serviciilor britanice secrete, Rusia va putea restabili pe deplin traficul pe secțiunile rutiere și feroviare ale podului Crimeii avariat nu mai devreme de septembrie 2023.

Cu toate acestea, ordinul rus de a muta trupele pe malul stâng este logic din punct de vedere militar, consideră analistul american Max Booth.

„Va fi mult mai ușor pentru forțele ruse să apere malul estic, deoarece pentru a continua ofensiva, ucrainenii vor trebui să forțeze râul sub ploaia de foc. Dar, deși această decizie este cauzată de necesități militare, este totuși o înfrângere umilitoare pentru Putin”.

Militarii ucraineni verifică tranșeele săpate de ruși în zona eliberată a regiunii Herson, 12 octombrie 2022. Imagine: AP Photo / Leo Correa

Propagandiștii încearcă să justifice conducerea rusă

„Pentru noi, viața și sănătatea militarilor ruși întotdeauna este o prioritate”, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, înainte de a da ordinul de retragere a trupelor din Herson.

Pierderea Hersonului este un factor care demoralizează pe acei ruși, care susțin politica Kremlinului. Propaganda rusă încearcă acum să netezească colțurile ascuțite. Își amintesc chiar cum Kutuzov a predat Moscova francezilor în 1812.

„Atâta timp cât armata este intactă, există speranța de a pune capăt războiului cu onoare. Odată cu pierderea armatei, nu numai Moscova, ci toată Rusia va fi pierdută. Aceasta a spus-o Kutuzov. Înlocuiți cuvântul „Moscova” cu cuvântul Herson”. Poate că va deveni clar”, a scris propagandista Margarita Simonyan.

Astfel de justificări indică faptul că această decizie este percepută negativ de societatea rusă. Cu toate acestea, e puțin probabil să provoace destabilizare sau proteste în țară, crede analistul politic Oleh Saakian.

„Aceasta este o monedă într-o pușculiță cu inscripția „înfrângerea Rusiei în război”, care va duce la delegitimizarea regimului lui Putin în viitor. Dar acum nivelul de sprijin pentru Putin este încă prea mare”.

În plus, în ajun secretarul de presă al Ministerului rus de Externe Maria Zakharova a reiterat faptul că Rusia este gata să negocieze „ținând cont de realitățile de moment”.

„Acest lucru arată că Rusia este foarte interesată de negocieri pentru a câștiga timp pentru a se regrupa”, crede Saakian.

Cu toate acestea, după cum au afirmat în repetate rânduri autoritățile ucrainene, negocierile sunt posibile numai în cazul retragerii complete a trupelor de ocupație de pe teritoriul ucrainean.