• ads
 • În timp ce autoritățile îl caută pe Plahotniuc, fundația „Edelweiss” și-a sistat activitatea

  În timp ce autoritățile îl caută pe Plahotniuc, fundația „Edelweiss” și-a sistat activitatea
  vizualizări
  28 noiembrie 2019 | 11:39

  Au trecut mai bine de cinci luni de când democrații nu mai sunt la guvernare, iar în acest răstimp Vladimir Plahotniuc nu a mai apărut în spațiul public. Fostul lider al Partidului Democrat a fost anunțat în căutare, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare pentru 30 zile, acesta fiind bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Odată cu dispariția lui Plahotniuc, din spațiul public au dispărut și oameni apropiați acestuia, fundația sa de caritate și-a sistat activitatea, iar site-ul care îi purta numele nu mai este activ.

  Plecarea lui Vladimir Plahotniuc din R. Moldova a dus după sine și sistarea activității fundației care îi poartă numele. Dacă în perioada în care democrații erau la guvernare site-ul Edelweiss era plin de comunicate despre donații, reparații, ajutoare, daruri, servicii de consultanță medicală și fotografii zâmbitoare cu Plahotniuc alături de cetățeni, acum, site-ul pare abandonat, ultima noutate fiind publicată pe 17 iunie. Și pe pagina de Facebook este liniște, fără a fi prezentă vreo informație despre o eventuală sistare a activității.

  „Suntem într-o perioadă de restructurare și pentru o perioadă a fost sistată activitatea. Eu nu pot să intru în subtilități și nu cunosc anumite aspecte. Mai multe detalii nu vă pot da”, a declarat pentru ZdG directoarea executivă a fundației „Edelweiss”, Lilia Cucoș, care a evitat să ne comunice dacă plecarea lui Plahotniuc a generat această sistare a activității.

  Potrivit analistului politic de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, Vladimir Plahotniuc a folosit fundația „Edelweiss” pentru a promova imaginea partidului pe care l-a condus.

  „Această fundație îi și poartă numele. Este evident că în urma activității acestei fundații anumite persoane s-au bucurat de un anumit suport, însă a fost o modalitate indirectă de a promova imaginea PDM și, în mod special, de a promova imaginea fostului lider al PDM. Scopul acestei fundații a fost să promoveze imaginea PDM, dar în mod special imaginea dlui Plahotniuc”, menționează analistul politic.

  Asociația Promo-LEX califică activitatea fundațiilor de caritate drept o practică a utilizării transferului de imagine prin activități promoționale, în contextul în care în cadrul mai multor alegeri fundațiile de caritate fac promovare politică indirectă. 

  Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în rapoarte am menționat acest element de prezență a activității fundațiilor, inclusiv a fundației „Edelweiss”. Am menționat în raport că acest fapt poate fi cel puțin un exercițiu de transfer de imagine prin intermediul activităților de binefacere. Există aici și momentul de raportare financiară, or acești bani nu erau raportați în cadrul campaniei electorale, cu toate că, cu siguranță, aveau impact în perioada electorală. Comparativ, pentru alegerile locale generale din 20 octombrie, în rapoartele noastre, observatorii nu au observat și nu au constatat ca această fundație să fi fost implicată în campania electorală”, ne-a comunicat Igor Bucataru, șeful echipei de analiză a misiunii Promo-LEX.

  Potrivit rapoartelor financiare ale „Edelweiss”, în anul 2017, Vladimir Plahotniuc a contribuit cu 27 de milioane de lei pentru activitatea fundației, iar în 2016 cu 35 de milioane de lei.

  Odată cu plecarea lui Plahotniuc și site-ul care îi poartă numele (www.plahotniuc.md), unde erau publicate comunicate despre activitatea Partidului Democrat, a devenit inactiv.

  Citește și:

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Acum patru ani, Fiodor Meleca, un tânăr în vârstă de 26 de ani din satul Chiștelnița, raionul Telenești, a fost omorât în bătaie în urma unui conflict iscat între două grupuri de tineri. Deși suspecții au fost…
  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Salvatorii au continuat pe parcursul zilei de 9 iulie lucrările de fortificare a digurilor de protecție. Activități complexe au fost realizate în orașul Cantemir, localitățile Ghioltosu, Gotești și Leca. În or…
  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  Primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, susține că va merge în proces de judecată după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 9 iulie, un act de constatare în privința sa, în care este indic…
  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 9 iulie, în lectura finală.    Potrivit proiectului, domeniul d…
  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Valul doi, de prezidențiale

  Un avocat, contaminat cu COVID-19, s-a tratat acasă, la recomandarea medicului de familie… A ajuns la spital în stare gravă, după o săptămână de la începerea tratamentului efectuat în izolare. O juristă, afecta…
  Valul doi, de prezidențiale

  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

  Italia şi-a închis joi, 9 iulie, graniţele pentru persoanele care sosesc din Republica Moldova și alte 12 ţări, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus,…
  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări