Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum evoluează dosarul în care…

Cum evoluează dosarul în care Plahotniuc este bănuit de spălare de bani

La începutul lunii octombrie, reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) informau că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, are calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Tot atunci, Procuratura declara că un complice al lui Plahotniuc a fost reținut, iar pe numele unei alte persoane a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și dispunerea investigațiilor în vederea căutării acesteia.

În acest răstimp, deși a fost anunțat în căutare internațională, autoritățile nu au reușit să obțină informații despre locul aflării lui Vladimir Plahotniuc, iar cea de-a doua persoană pusă sub învinuire, la fel, nu a fost de găsit. Complicele lui Plahotniuc, care a fost însă reținut pentru 30 de zile, a fost eliberat de instanța de judecată.

Procurorul-șef al PA, Viorel Morari, ne-a comunicat că în cadrul dosarului au fost audiați în calitate de bănuiți șase persoane, iar în calitate de martori o singură persoane. Totodată, potrivit lui Morari, în această perioadă au fost efectuate percheziții în 5 locații.

„Au fost dispuse măsuri speciale de investigație și a fost emisă comisia rogatorie de asistență juridică internațională în Letonia, România, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Hong Kong. Asta este ceea ce vă pot oferi”, a declarat Viorel Morari.

Șeful PA a recunoscut anterior că un dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc putea fi deschis mai înainte, dar susține că în cazul în care, în timpul guvernării PDM, ar fi întreprins anumite acțiuni, ar fi fost înlăturat din funcție prin intermediul procedurilor disciplinare sau acuzațiilor penale.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că persoana reținută de procurori în acest dosar, ar fi un oarecare Victor Gammer, care a fost pus sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

Pe 23 septembrie 2019, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii privind săvârşirea infracţiunii pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul anilor 2013-2015, Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. 

Conform procuraturii, având intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, Plahotniuc a înființat – prin intermediul unor persoane interpuse – mai multe companii rezidente și nerezidente, prin intermediul cărora a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 EURO.

Reprezentanții procuraturii declară că materialele cauzei demonstrează că Plahotniuc cunoaștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Drept temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc.