Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Hotelul Național ar putea fi…

Hotelul Național ar putea fi demolat până la sfârșitul acestui an. Primarul capitalei: „Este autorizația pentru demolarea clădirii”

Hotelul Național ar putea fi demolat până la sfârșitul acestui an, anunță primarul capitalei Ion Ceban. Totodată, potrivit edilului, autorizația de demolare este la Direcția Arhitectură a Primăriei, iar proprietarul clădirii ar putea să înceapă în scurt timp lucrările. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi Vapros” de la NTV Moldova.

„Este autorizația pentru demolarea clădirii, dar în același timp este nevoie și de noul proiect al clădirii, pe care încă nu l-am văzut. Documentul pentru demolare se află la Direcția Arhitectură. Dacă vor fi finalizate procedurile necesare, atunci demolarea clădirii poate începe în această toamnă, dacă nu vor reuși deja anul viitor”, a declarat Ceban.

Hotelul Național a fost privatizat în 2006. Firma Alfa-Engineering a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în S.A Moldova-Tur”, care deținea hotelul Naţional. De atunci Agenția Proprietății Publice se luptă” în instanțele de judecată pentru a rezilia contractul prin care clădirea a fost privatizată. Deși nu au fost realizate investițiile prevăzute în contract, judecătorii au dat dreptate de fiecare dată agentului economic care a cumpărat imobilul de la stat. Informațiile referitor la acest bun imobil, a fost descrisă anterior de APP într-un răspuns oferit la solicitarea deputatului Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Iurie Reniță. Potrivit informațiilor APP, investițiile asumate de către cumpărătorul Hotelului Național pentru anii 2007 – 2008 nu au fost îndeplinite, motivul invocat fiind că autoritățile ar fi refuzat să elibereze autorizațiile necesare pentru reconstrucția complexului hotelier.

Pe 13 februarie 2010, Procuratura Generală, din numele Ministerului Economiei, a înaintat cererea de chemare în judecată a companiei „Alfa-Engineering” care a privatizat hotelul, pentru a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”. Cererea a fost respinsă pe 5 martie 2010 de Curtea de Apel Economică și a fost menținută prin decizia Curții Supreme de Justiție din 18 martie 2010. Pe 16 martie 2011, APP a fost obligată să prelungească termenul contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului în S.A. „Moldova- Tur” pe termen de doi ani din momentul primirii de la autorităţile publice competente a tuturor autorizaţiilor de construire, necesare pentru punerea în aplicare a Programului Investiţional.

Totodată, APP a solicitat Primăriei municipiului Chişinău urgentarea eliberării autorizaţiilor necesare reconstrucţiei complexului hotelier. APP a cumpărătorului și informaţii referitor la acţiunile întreprinse pentru demararea lucrărilor în scopul executării Programului Investiţional, dar informația nu a fost prezentată.

La 4 decembrie 2017, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiționale a decis iniţierea procedurii de reziliere  a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului din S.A. “Moldova-Tur” din 2006  încheiat cu „Alfa- Lnginecring” pe motivul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Un an mai târziu, APP a înaintat acţiune în instanţa de judecată împotriva „Alfa – Enginecring”, unic fondator fiind compania „Anik Imobil”, privind rczoluţiunca contractului de vânzare-cumpărare.

La 25 martie 2019, Judecătoria Căuşeni a respins acţiunile APP privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a „Hotelului Național”. La 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel a APP, fiind menţinută hotărârea primei instanţe. 

Totodată, APP preciza în 2019 că terenul aferent „Hotelului Național” se afla în proprietatea municipiului Chişinău, deoarece nu a fost inclus în contractul de vânzare-cumpărare semnat în 2006.

La momentul actual, conform informaţiilor de la Cadastru, de la 4 iunie, 2020, „Hotelul Național” se află în proprietatea societății pe acțiuni „Moldova-Tur”, cu drept de superficie.

Cadastru Hotel National by Diana Severin on Scribd

Ziarul de Gardă a contactat reprezentanții Primăriei pentru a primi o reacție în acest sens. Aceștia însă ne-au redirecționat de la un angajat la altul, fiecare motivând că nu cunosc foarte multe despre acest subiect. Nici arhitecta-șefă a capitalei, Svetlana Dogotaru, nu a fost de găsit.