Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Hotărâre istorică”: România trebuie să…

„Hotărâre istorică”: România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex – CtEDO

Imagine simbol

La patru ani după ce 42 de persoane, adică 21 de familii formate din persoane de același sex, au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală, CtEDO a constatat, într-o hotărâre pronunțată marți, că România a încălcat Articolul 8 al Convenției care protejează dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, scrie Libertatea.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat astăzi, 23 mai, o hotărâre în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Textul hotărârii poate fi citit aici.

CtEDO a constatat, în acest caz, faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața privată și de familie. Curtea a declarat cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă că cererile cetățenilor români sunt admisibile.

21 de cupluri au dat în judecată statul român în 2019

În 2019, Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru au dat în judecată statul român în urma refuzului stării civile de a recunoaște relația de familie dintre ei. Alte 20 de cupluri formate din persoane de același sex s-au alăturat ulterior demersului lor. 

Hotărârea „confirmă pentru statul român că are o obligație legală, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului, să recunoască și să protejeze legal familiile formate din persoane de același sex”, a spus pentru Libertatea Iustina Ionescu, avocată pentru drepturile omului a asociației Accept, care a reprezentat cele 21 de familii.

„CtEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri”, se arată în comunicatul Accept, asociație care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT și care a sprijinit demersul celor 21 de familii. Organizația a calificat hotărârea drept una „istorică”.

Accept solicită Guvernului și Parlamentului:

  • Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate;
  • Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă;
  • Protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.

„Mai devreme sau mai târziu, și R. Moldova va fi obligată să facă aceste schimbări”

„Această decizie reconfirmă poziția Consiliului Europei cu referire la recunoașterea legală a cuplurilor de același sex în toate statele Consiliului Europei. Este o situație ireversibilă, care nu se poate discuta, atât timp cât o țară vrea să fie parte a Cosiliului Europei și a unei lumi dezvoltate și progresive. Nicio lege, niciun articol din Constituție, la fel cum voința unui grup de cetățeni, nu poate împiedica acest proces. Mai devreme sau mai târziu, și R. Moldova va fi obligată să facă aceste schimbări. Dacă o va face mai târziu, va trebuie să o facă și prin acoperirea despăgubirilor și știrbirea reputației. Or, noi vrem să fim percepuți ca o țară care tinde spre o lume modernă”, a spus Angelica Frolov, coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT în cadrul Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” de la Chișinău.

ZdG a scris anterior că o decizie luată marți, 17 ianuarie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă toate statele membre a Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. Concret, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.