Guvernul vrea să modifice modul de utilizare a automobilelor de serviciu de către funcționarii publici

Funcționarii publici din cadrul Cancelariei de Stat, a ministerelor și autorităților administrative centrale nu vor mai dispune de automobile „arondate”. Conform unui proiect propus consultărilor publice, automobilele de serviciu ar urma să fie eliberate doar la solicitare, în timpul orelor de muncă. Această inițiativă ar urma să diminueze cheltuielile publice de la bugetul de stat cu circa 11,2 milioane de lei.

În prezent, pentru deservirea personalului de conducere sunt utilizate circa 214 automobile de serviciu, care sunt repartizate instituțiilor. Costul pentru întreținerea unei unități de transport constituie circa 160 mii lei anual. 

Proiectul propus pentru consultări publice are însă drept scop schimbarea mecanismului de beneficiere de automobile de serviciu. Potrivit acestuia, pentru deplasări în teritoriul republicii, funcţionarilor publici din cadrul Cancelariei de Stat, ministerelor, autorităţilor administrative centrale li se vor putea pune la dispoziţie automobile de serviciu din cadrul Instituţiei publice „Baza auto a Cancelariei de Stat”, doar cu autorizarea scrisă a secretarului general al Guvernului sau a secretarului general adjunct al Guvernului, cu prezentarea foii de deplasare de către solicitanţi, în care vor fi indicate punctele de destinaţie şi durata deplasării. Odată cu implementarea acestor modificări ar urma să fie redus și numărul de automobile cu circa 70 de unități.

„Acest fapt va permite o evidență mai strictă a modului și scopului utilizării automobilelor de serviciu, și pe cale de consecință, reducerea la maxim a practicilor de utilizare a acestor automobile în alte scopuri decât pentru a exercita atribuțiile funcționale”, este menționat în nota informativă a proiectului.

Modificările respective îi vizează și pe foștii președinți și prim-miniștri ai R. Moldova, care, la fel, vor putea beneficia de automobile doar la solicitare.

Conform estimărilor, ca efect al aprobării proiectului, vor fi eficientizate cheltuielile publice de la bugetul de stat prin diminuarea acestora în sumă de circa 11,2 milioane de lei anual.

Foto: Ziarul Național

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *