Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul vrea să modifice modul…

Guvernul vrea să modifice modul de utilizare a automobilelor de serviciu de către funcționarii publici

Foto: Ziarul Național

Funcționarii publici din cadrul Cancelariei de Stat, a ministerelor și autorităților administrative centrale nu vor mai dispune de automobile „arondate”. Conform unui proiect propus consultărilor publice, automobilele de serviciu ar urma să fie eliberate doar la solicitare, în timpul orelor de muncă. Această inițiativă ar urma să diminueze cheltuielile publice de la bugetul de stat cu circa 11,2 milioane de lei.

În prezent, pentru deservirea personalului de conducere sunt utilizate circa 214 automobile de serviciu, care sunt repartizate instituțiilor. Costul pentru întreținerea unei unități de transport constituie circa 160 mii lei anual. 

Proiectul propus pentru consultări publice are însă drept scop schimbarea mecanismului de beneficiere de automobile de serviciu. Potrivit acestuia, pentru deplasări în teritoriul republicii, funcţionarilor publici din cadrul Cancelariei de Stat, ministerelor, autorităţilor administrative centrale li se vor putea pune la dispoziţie automobile de serviciu din cadrul Instituţiei publice „Baza auto a Cancelariei de Stat”, doar cu autorizarea scrisă a secretarului general al Guvernului sau a secretarului general adjunct al Guvernului, cu prezentarea foii de deplasare de către solicitanţi, în care vor fi indicate punctele de destinaţie şi durata deplasării. Odată cu implementarea acestor modificări ar urma să fie redus și numărul de automobile cu circa 70 de unități.

„Acest fapt va permite o evidență mai strictă a modului și scopului utilizării automobilelor de serviciu, și pe cale de consecință, reducerea la maxim a practicilor de utilizare a acestor automobile în alte scopuri decât pentru a exercita atribuțiile funcționale”, este menționat în nota informativă a proiectului.

Modificările respective îi vizează și pe foștii președinți și prim-miniștri ai R. Moldova, care, la fel, vor putea beneficia de automobile doar la solicitare.

Conform estimărilor, ca efect al aprobării proiectului, vor fi eficientizate cheltuielile publice de la bugetul de stat prin diminuarea acestora în sumă de circa 11,2 milioane de lei anual.

Foto: Ziarul Național