Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul anunță: Refugiații din Ucraina…

Guvernul anunță: Refugiații din Ucraina pot obține numărul IDNP în format digital

Sursa foto: gov.md

Guvernul R. Moldova anunță că persoanele refugiate din Ucraina, care se vor afla pe teritoriul țării noastre o perioadă mai îndelungată, vor putea beneficia de servicii publice în baza numărului de identificare de stat (IDNP), atribuit la traversarea frontierei R. Moldova.

Potrivit Executivului, numărul de identificare de stat (IDNP) poate fi descărcat de pe platforma dopomoga.gov.md și poate fi utilizat începând cu data de 14 martie 2022.

– Numărul de identificare de stat (IDNP) este un indice de bază la identificarea persoanei fizice pe teritoriul Republicii Moldova.

– Informația privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) poate fi obținută online, pe platforma dopomoga.gov.md, la compartimentul „Obține IDNP”, introducând datele personale din actul de identitate deținut de cetățeanul refugiat din Ucraina (pașaport de călătorie în străinătate, act de identitate intern sau certificat de naștere).

– Această informație poate fi descărcată ușor în format PDF și prezentată organelor de stat pentru a beneficia de servicii publice, la angajarea în câmpul muncii, înscrierea minorilor la grădiniță sau școală, deschiderea unui cont bancar, înregistrarea unei companii etc.

– Numărul de identificare de stat (IDNP) este valid la prezentarea actului de identitate, în baza căruia a fost atribuit numărul IDNP.

– Informația cu privire la IDNP este eliberată în baza datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, care se înregistrează la trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

– În situația când IDNP nu poate fi obținut prin intermediul portalului dopomoga.gov.md, cetățenii străini aflați temporar pe teritoriul Republicii Moldova urmează să se adreseze la unul dintre centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (https://www.asp.gov.md/…/infor…/subdiviziuni-teritoriale) sau la Biroul Migrație și Azil (http://bma.gov.md/ro/servicii-teritoriale), se arată într-un comunicat al Guvernului.

Totodată, Executivul menționează că, entitățile publice la care se adresează refugiații, vor recunoaște aceste extrase și vor putea verifica autenticitatea acestora scanând codul QR.

Decizia cu privire la posibilitatea obținerii online a informației privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) a refugiaților din Ucraina a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova, prin Dispoziția nr. 7 din 04 martie 2022, ca măsură urgentă ce oferă mai multe posibilități de acomodare persoanelor aflate temporar pe teritoriul R. Moldova, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Guvernul a lansat platforma dopomoga.gov.md la 1 martie 2022, ca un punct unic de acces la informații ce se referă la ajutorul de care pot beneficia ucrainenii în perioada de aflare pe teritoriul R. Moldova.

Luni, 14 martie, este a 19-a zi de când armata lui Putin a început invazia în Ucraina. Delegația Ucrainei și cea a Rusiei au început negocierile în format de video-conferințăPe agendă sunt mai multe subiecte: încetarea focului, retragerea armatei și garanțiile de securitate.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina