Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO,VIDEO/Cetățenii moldoveni blocați la granița…

FOTO,VIDEO/Cetățenii moldoveni blocați la granița dintre Franța și Germania au pornit spre R. Moldova

Cetățenii moldoveni care au rămas blocați în perioada 25-26 aprilie curent la granița dintre Franța și Germania au pornit spre R. Moldova. Despre acest lucru a anunțat reprezentantul transportatorilor care au operat cursa, avocatul Alexandru Bot, dar și pasagerii acesteia.

„Am fost anunțat că pasagerilor li s-au permis tranzitarea Germaniei. Autocarele au pornit”, a comunicat Alexandru Bot pentru Ziarul de Gardă.

În seara de 26 aprilie, cetățenii moldoveni care locuiesc în preajmă le-au oferit pasagerilor cursei apă, mâncare și scutece pentru copii. Oamenii și-au petrecut n oaptea în autocare, după ce nu le-a fost permis să tranziteze Germania.

Oamenii urmează să fie transportați până la vama Albița

Oamenii urmează să fie transportați până la vama Albița de către compania Katev Travel & Commercial spol. s r.o, să traverseze frontiera pe jos, iar ulterior vor fi preluați de autocarele “TRANSERIC TUR” SRL și transportați la destinație. Din spusele reprezentantului companiei de transport vor fi respectate regulile impuse de Comisia pentru sănătate publică expuse în Anexa nr.3 la Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 8 din 15 martie 2020.

Din spusele lui Alexandru Bot, problema a derivat din faptul ca termenul de ședere pe teritoriul UE pentru o bună parte a pasagerilor a expirat. Germania refuză tranzitarea auto a teriroriului său pentru persoanele care sunt subiecți ai unor asemenea probleme. Respectiv pentru acest caz, părăsirea teritoriului German, al UE, spre Moldova se poate face doar pe cale aeriană, din aerportul de expediție spre cel de destinație. Tranzitarea terestră în acest caz este interzisă.

Problema s-a rezolvat cu implicarea misiunilor diplomatice

Avocatul a menționat că problema într-un final s-a rezolvat cu implicarea activă a Ambasadei RM în Berlin, a Consulatului General al RM din Frankfurt pe Main si Ambasadei R. Moldova în Paris. Cu alte cuvinte, la nivel diplomatic s-a facut o exceptie pentru cetatenii moldoveni, carora li s-a interzis intrarea în Germania.

Alexandru Bot, avocatul Katev Travel & Commercial spol. s r.o, și TRANSERIC TUR” SRL

„Din experiența companiei vă pot confirma că anterior, în cazul în care se identificau asemenea probleme, se permitea tranzitarea doar pentru acei pasageri care aveau acte în regulă, ceilalți fiind somați să părăsească teriroriul UE pe calea aerului. Totodată, vă pot confirma că mai mulți cetățeni moldoveni au încercat să traverseze cu mașina personală hotarul franco-german și la fel li s-a interzis din cauza termenului depășit”, a precizat Alexandru Bot.

„Am discutat cu un coleg din România, care mi-a confirmat că în esență toate transporturile de persoane sunt vegheate și tratate cu maximă diligență. Adică, astfel de rețineri sunt frecvente, deoarece nu există instrucțiuni clare cum trebuie asigurat transportul de tranzit, dar nici restricții la tranzitare nu sunt. Pandemia își lasă amprenta peste tot, a relatat Alexandru Bot.

sursa video: pasager blocat la frontiera franco-germană

Ziarul de Gardă a contactat MAEIE pentru a preciza cauza concretă a blocării moldovenilor la frontiera dintre Franța și Germania și care au fost acțiunle întreprinse de țări pentru facilitarea traversării autocarelor spre R. Moldova, însă am fost anunțați că un comunicat în acest sens va fi emis mai târziu. ZdG va reveni cu detalii.

Potrivit unui pasager, trei autocare pline cu cetățeni ai R. Moldova au pornit la 25 aprilie, din Paris, spre casă. Ajunși la frontiera cu Germania, autocarele au fost oprite de oamenii legii, din motiv că pasagerii nu aveau bilete de călătorie.