Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] Protest la ANRE

[Foto-Reportaj] Protest la ANRE

Indignați de mărirea tarifului pentru energia electrică, oamenii s-au adunat astăzi, 22 iulie, în fața sediului Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.

Manifestanţii au declarat că salariile şi pensiile mizere pe care le primesc nu le vor permite să facă faţă scumpirilor în serie. La energia electrică, gaze naturale, alimente, etc.

„Au scumpit curentul, au scumpit gazul, în curând și alimentele. Salariile rămân mizere, așa cum au fost. Ne întoarcem la epoca de piatră. Cât putem răbda această bătaie de joc din partea autorităților”, se arată dezamăgit Liviu Vovc.

„O mare parte de cetățeni ai R. Moldova sunt în prag de faliment, pentru că nu mai au cu ce plăti. În fiecare zi, vedem că se scumpă câte ceva. E o bătaie de joc față de poporul obosit să plătească pentru corupția, jafurile și fărădelegile din țară. Cum plătim lumina, dacă salariile nu se măresc și viața devine din ce în ce mai grea?”, întreabă Ion Botgros, protestatar.

Protest ANREVera Boicovschi, pensionară, a venit la protest cu un teanc de documente și facturile, din ultimile două luni, pentru energia electrică. „Sunt invalid de gradul II și am o pensie de 1100 de lei, care nu-mi ajunge nici pentru medicamente. M-am mutat din Chișinău în sat pentru că nu am vrut să stau cu mâna întinsă în fața politicienilor. Acolo folosesc doar energia electrică: plită electrică, cămin electric… Gazul natural era scump, de aceea, am ales să folosesc energia electrică. Astfel, lunar primeam o factură care depășea suma de 1200 de lei, pe care nu o puteam achita decât în rate, dar asta încă cu tariful vechi. Acum, după scumpire, ce mă fac? Cum să mai trăiesc? Să nu mai mănânc? Să nu mă mai încălzesc? În ce condiții ne-au adus politicienii și conducătorii întreprinderilor care trebuie să apere interesele poporului? Oare ei nu văd că oamenii, nu mai au mult, și vor muri de foame?!”, se vaietă femeia.

Protestatarii scandau: „Vrem reformare, nu politizare”, „Lucrați pentru popor!”, „Nu ne duceți de râpă țara”, etc.
Totodată, manifestanții au spus că vor depune la procuratură un demers împotriva ANRE pentru ca instituţia să verifice procedura, în opina lor ilegală, prin care autoritatea de reglementare a probat noile tarife.

Amintim că decizia de majorare a tarifelor pentru energia electrică a fost luată vineri, 17 iulie curent. Pentru rețelele de electrice de distribuție din Nordul țării: RED Nord și RED Nord Vest, noile tarife majorate vor fi de 2,23 lei – față de 1,71 lei kw/h, și respectiv 2,33 lei – față de 1,73 lei așa cum era până acum. În același timp, a fost majorat și tariful la gazele naturale cu 15,4 la sută%.