Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ Duplex cu două niveluri…

VIDEO Duplex cu două niveluri și mașină adusă din SUA. Averea lui Vlad Bilețchi, unionist declarat, care promovează narațiuni ale propagandei ruse

Duplexul cu două etaje în care locuiește Vlad Bilețchi și familia sa și automobilul Lincoln, achiziționat recent. Foto: ZdG

Vlad Bilețchi, unionist declarat, președinte al Asociației Unirea – ODIP, despre care Ziarul de Gardă a scris că promovează narațiuni anti-europene, similare cu cele ale propagandei ruse, și-a mărit averea în ultimii ani, cu o casă nouă, cu două etaje, și un automobil cumpărat din Statele Unite.

Vlad Bilețchi a fost consilier local independent în satul Aluatu, raionul Taraclia între 2019-2023, astfel că a fost obligat să depună declarații de avere. În ultima declarație depusă în decembrie 2023, Bilețchi a indicat venit din salariu de 136 de mii de lei anual (aproximativ 11 mii de lei pe lună) de la liceul „Gheorghe Asachi”. Soția lui, Corina Bezer, este angajată la compania „Vocea Media” SRL, care deține postul TV „Vocea Basarabiei”, de unde a declarat un salariu anual de 240 de mii de lei (20 de mii de lei pe lună). De asemenea, mai declară venituri de 117 mii de lei din indemnizații de la CNAS. 

În 2022, Bilețchi declara că și-a cumpărat un automobil Volkswagen Passat, pe care arată că a plătit 190 de mii de lei, valoarea de piață fiind de 300 de mii de lei, deoarece mașina ar fi fost procurată accidentată din SUA , la licitație. Mai declară și un automobil Mercedes B 180, pe care l-a cumpărat de la soacra lui cu 20 de mii de lei în 2018. Este fondatorul companiei „Liber Media Consulting” SRL, care gestionează site-ul Libertv.md și președintele Asociației Unirea-ODIP.

Casă nouă, nedeclarată oficial 

ZdG a constatat însă că averea modestă declarată oficial de către Vlad Bilețchi a sporit în ultima perioadă. Acesta locuiește împreună cu familia sa într-o casă nouă, de tip townhouse, în orașul Durlești, mun. Chișinău. Locuința nu a fost inclusă în declarația de avere pe care Bilețchi a depus-o în decembrie 2023, deși locuia acolo când a completat declarația. Este un duplex cu două niveluri ce are o suprafață totală de 163,5 metri pătrați, pe care îl împarte cu o altă familie.

Casa în care locuiește Vlad Bilețchi și familia sa. Foto: ZdG

Locuința este înregistrată pe numele mamei sale, Elena Bilețchi și a soțului ei. Terenul a fost achiziționat în septembrie 2020, iar locuința a fost înregistrată în martie 2024. Familia lui Vlad Bilețchi locuiește acolo de mai mult de un an, după cum susțin sursele ZdG. De asemenea, Vlad Bilețchi a publicat mai multe fotografii din această casă încă la sfârșitul anului 2022 și la începutul anului 2023.

Întrebat despre acest imobil și despre banii pentru construcția lui, Vlad Bilețchi a refuzat să răspundă. „Sunt dator să vă dau vreo explicație unde trăiesc eu? Nu cred că sunt dator să dau cuiva vreo explicație. Domiciliul meu oficial nu s-a schimbat. Tot la aceeași adresă, în același apartament.

ZdG: Dacă locuiați în perioada când erați consilier, sunteți obligat să declarați casa.

V. Bilețchi: Dumneavoastră acum vreți să-mi spuneți că eu locuiam și nu am declarat-o?

ZdG: Vă întreb dacă locuiați acolo.

V. Bilețchi: Asta e o întrebare acuzatorie. Aceasta este o întrebare cu tentă acuzatorie. „Știți că dacă ați trăit, înseamnă că trebuia să declarați?” Pornim de la prezumția nevinovăției. Ați pornit de la ea?

ZdG: Dar eu nu v-am acuzat, v-am întrebat.

V. Bilețchi: Mă acuzați indirect printr-o declarație.

ZdG: Ați locuit acolo sau nu?

V. Bilețchi: Nu, nu am locuit nicăieri în afară de apartamentul meu în timp cât am ocupat funcția de consilier local. 

Automobil adus din SUA. „Mi-am mai schimbat ceva azi dimineață – lenjeria. Trebuie să vă dau explicații și în această privință?”

Vlad Bilețchi și-a achiziționat recent și un nou automobil, un Lincoln, despre care susține că l-a cumpărat din Statele Unite. El și-a transferat plăcuțele de înmatriculare personalizate – UNR (de la cuvântul „unire”, n.r), pe care le avea la automobilul său vechi, Volkswagen Passat, la noul său automobil. Un asemenea automobil costă pe site-urile de anunțuri din R. Moldova între 15 și 20 de mii de euro, adică minim 300 de mii de lei. 

ZdG a constatat că mașina procurată de Bilețchi din SUA s-a vândut la o licitație cu suma de 7,9 mii de dolari. Cu taxe și livrare într-un port din Europa, mașina ajungea să coste 11,4 mii de dolari americani. În acest preț nu este inclus prețul de transport din port spre R. Moldova și nici taxele vamale, care ajung la circa 1850 de dolari. Pozele arată că mașina era accidentată și,  deci, urma să fie reparată în R. Moldova.

Automobilul nou al lui Vlad Bilețchi. Foto: ZdG

ZdG: V-ați schimbat numerele? De ce?

V. Bilețchi: Mi-am mai schimbat ceva azi dimineață – lenjeria. Trebuie să vă dau explicații și în această privință?

ZdG: De ce ați renunțat la numărul cu unirea?

V. Bilețchi: Veniți cu mine și o să vă arăt. Mi-am reînmatriculat mașina. Celălalt automobil pe care l-am adus din SUA este acum în reparație și vreau să-mi păstrez numărul de înmatriculare. Respectiv, pe  această mașină pe care o s-o vând am pus alte numere obișnuite, iar numerele UNR stau la mine în portbagaj și așteaptă să iasă din reparație mașina. 

Vlad Bilețchi, unionist declarat, președinte al Asociației Unirea – ODIP, fost președinte și fost membru al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) din R. Moldova, participă activ la diverse emisiuni și interviuri, inclusiv la televiziuni afiliate lui Ilan Șor, face transmisiuni live pe rețelele sociale în care promovează narațiuni anti-europene, similare cu cele ale propagandei ruse. În discursul său se observă „alinierea unor afirmații cu narațiunile obișnuite ale propagandei Kremlinului”, constată Mihai Avasiloaie, redactorul-șef al portalului Stopfals.md.

În declarațiile sale, Bilețchi pune în antiteză ideea de integrare europeană celei de unire a R. Moldova cu România, susține că cetățenii R. Moldova nu sunt interesați de valorile europene, ci doar de banii și bunăstarea europeană, precum și că UE „nu are nevoie de noi”. Referitor la războiul din Ucraina, Bilețchi afirmă că ar fi „o confruntare geopolitică între Rusia, SUA, NATO” și declară că rușii și ucrainenii sunt același popor. 

Totodată, deși anterior protesta față de propaganda rusă, în prezent, Bilețchi critică închiderea posturilor de televiziune care transmiteau inclusiv programe rusești,  argumentând că aceste televiziuni nu făceau propagandă.