Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   35 de autobuze noi pentru…

35 de autobuze noi pentru 2000 de copii

Peste 2000 de copii din 14 raioane vor merge, din 9 ianuarie, la o şcoală mai bună cu 35 de autobuze şcolare noi. Elevii vor învăţa în şcoli de circumscripţie, situate la o distanţă de 3-10 km de localitatea de reşedinţă a elevilor.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a declarat că graţie celor 35 de autobuze noi, peste 2000 de copii din 14 raioane ale ţării vor merge la şcolile de circumscripţie, unde vor beneficia de studii de calitate Asta deoarece „O şcoală mai bună” este o şcoală de circumscripţie cu profesori la fiecare disciplină de studiu,una dotată cu o clasă de calculatoare, un atelier pentru orele de educaţie tehnologică, laboratoare de fizică, biologie, chimie, o clasă de muzică, o sală de sport şi nu în ultimul rînd, cu o cantină amenajată.

Majoritatea statelor europene au avansat pe calea unor reforme similare. Cele mai recente exemple includ Bulgaria, Letonia sau România. În condiţiile în care RM încearcă să-şi modernizeze sistemul educaţional şi să-l alinieze standardelor educaţionale europene, experienţa bogată a BM în acest sector serveşte drept instrument viabil în studierea, adaptarea şi implementarea bunelor tactici în RM”.

Prim-ministrul a declarat că Guvernul a alocat deja mijloace financiare pentru procurarea altor 42 de autobuze şcolare. Procedura de achiziţie a fost iniţiată de Ministerul Educaţiei astfel încît, pînă la finele primului trimestru al acestui an, copii din alte zone rurale ale ţării să poată ajunge confortabil la o şcoală mai bună.

„Educaţia este o prioritate pentru noi. Copiii din ţara noastră trebuie să aibă acces la şcolile care au infrastructura necesară şi profesori calificaţi pentru a asigura buna pregătire a elevilor”, a spus Vlad FILAT.

Premierul a menţionat că, pe lîngă procurarea unităţilor de transport, anul trecut au fost reparate mai multe drumuri care asigură accesul către instituţiile de învăţămînt.

Abdoulaye Seck, manager de ţară al Băncii Mondiale în Moldova, a declarat că, datorită evenimentului de astăzi,“Republica Moldova face încă un pas ferm în reformarea educaţiei, un pas care va contribui la îmbunătăţirea calităţii educaţiei în ţară. Aceste autobuze vor transporta copiii talentaţi ai Moldovei la o şcoală mai bună, una care oferă un mediu de învăţare superior şi care într-o bună zi va fi pe un picior de egalitate cu şcolile din statele europene. Ştiu că Guvernul este ferm angajat în continuarea eforturilor de a oferi şcolillor din Moldova o finanţare şi o echipare mai bună pentru ca acestea să ofere o educaţie de înaltă calitate”.

Pentru a se convinge de calitatea autobuzelor şcolare, ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, premierul,Vlad Filat, dar şi managerului de Țară al Băncii Mondiale, Dl. Abdoulaye Seck, au făcut o plimbare cu unul dintre autocare.

Autobuzele sunt destinate pentru raioanele Cantemir (6 autobuze), Leova ( 4 autobuze), Nisporeni (2 autobuze), Ştefan-Vodă( 2 autobuze), Criuleni ( 2 autobuze), Călăraşi (5 autobuze), Glodeni (4 autobuze), Sîngerei (3 autobuze), Taraclia( 2 autobuze). În aceste unităţi teritorial-administrative este implementată noua metodologie de finanţare, care se bazează pe principiul „banii urmează elevul”. Această formulă va permite îmbunătăţirea calităţii instruirii în instituţiile şcolare, prin repartizarea echitabilă a banilor publici şi alocarea lor în funcţie de nevoile fiecărui elev. Alte cinci raioane, Ungheni, Ialoveni, Hînceşti, Orhei şi Cimişlia, în care a fost demarată reforma vor primi cîte un autobuz în ultima decadă a lunii ianuarie.

Elaborarea noii formule de finanţare şi achiziţionare a autobuzelor şcolare sînt activităţi realizate în cadrul Proiectului „Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova”, finanţat de Banca Mondială şi implementat de Ministerul Educaţiei.

Pentru achiziţionarea a 35 de autobuze s-au cheltuit 2,6 mln dolari SUA. Jumătate din aceşti bani sînt un grant oferit de Banca Mondială. În anul 2010, au fost procurate 10 autocare în cadrul proiectului şi 15 mijloace de transport şcolar din surse bugetare.

Comunicat, Ministerul Educaţiei