Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO și VIDEO/ Ceremonia dedicată…

FOTO și VIDEO Ceremonia dedicată celei de-a 30-a aniversări a Independenței R. Moldova. Președinții României și Ucrainei, prezenți la eveniment

În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a avut loc ceremonia dedicată celei de-a 30-a aniversări a Independenței R. Moldova. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele României, Klaus Werner Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski au participat la evenimentele dedicate Zilei Independenței R. Moldova.

Cronologia evenimentelor dedicate Zilei Independenței:

După ceremonia din PMAN, președinta R. Moldova, Maia Sandu va avea întrevederi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ulterior, cei patru lideri vor susţine declaraţii de presă comune.

Update: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a ajuns în PMAN la ceremonia dedicată celei de-a 30-a aniversări a Independenței R. Moldova. Detalii aici.

Update: După o câteva ore de întârzieri, președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns în PMAN. Detalii aici.

Update: Militarii în frunte cu Garda de Onoare a Armatei Naționale defilează în PMAN. Militarii introduc drapelul R. Moldova în Piața Marii Adunări Naționale.

A urmat Parada Militară desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, la care, potrivit datelor Ministerului Apărării, au participat, 800 de militari din garnizoanele Bălți, Cahul și Chișinău, și respectiv 420 de angajați ai subdiviziunilor MAI, o formațiune de veterani, precum și orchestra mixtă formată din Orchestra Prezidențială și orchestrele din structurile MAI.

Update: Președinta Sandu a țint un discurs de la tribuna instalată în PMAN cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova, în care a fost remarcat actul de curaj al făuritorilor independenței – semnatarii declarației – și calea lungă și anevoioasă de afirmare a statului independent Republica Moldova.

„Aniversarea ne oferă de a celebra reușitele acestor 30 de ani. (…) Oamenii au îmbățișat cu mult curaj șansa de a-și revendica libertatea națională. Am pășit pe calea independenței plini de entuziasm. (…) Ne-a lipsit experiența bunei guvernări, iar cel mai mult ne-a lipsit unitatea, lipsa de viziune și unitate ne-a adus guvernări profitoare care s-au ocupat de propriile buzunare. Loviți de sărăcie, moldovenii au început să plece, țara aproape s-a golit. Acesta este prețul amar pe care-l plătim pentru greșelile noastre. De aceea, principalul obiectiv pe care îl avem astăzi este ca oamenii să aleagă să trăiască în R. Moldova. Uniți și cu o guvernare responsabilă vom reuși. (…) R. Moldova a rămas o țară democratică. Moldovenii au respins dictatura. (…) Independența înseamnă capacitatea de a avea prieteni. Apreciez gestul de prietenie al președinteului Poloniei și cei ai României și Ucrainei care sunt pe drum, întârzierea se datorează ceții”, a declarat președinta Sandu.

Update: Președintele României și cel al Ucrainei lipsesc de la eveniment, întrucât, potrivit Președinției, condițiile meteo nefavorabile nu au permis aterizarea la timp a avioanelor acestora.

Update: Liderii R. Moldova, președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și spciherul Legislativului, Igor Grosu, au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de Ziua Independenței R. Moldova, după ce au mers la ceremonia organizată în PMAN cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova.

Update: În PMAN a fost dat startul ceremoniei dedicate împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova.

Update: Programul evenimentelor festive dedicate celor 30 de ani de Independență a R. Moldova a fost amânat cu circa o oră. Autorităţile au anunţat că manifestările, care trebuiau să înceapă la ora 9:20, vor începe la ora 11:00.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis luni, 23 august, că parada militară se va desfășura cu condiția că toți participanții din cadrul subdiviziunilor implicate sunt vaccinați împotriva COVID-19.

CNESP recomandă organizarea tuturor manifestărilor cultural-artistice dedicate Independenței R. Moldova cu program redus – nu mai târziu de ora 17.00, în toate localitățile, cu respectarea distanței fizice de minim un metru și purtarea măștilor de protecție de către spectatori.