Principală  —  IMPORTANTE   —   Fiul unui bărbat decedat după…

Fiul unui bărbat decedat după ce a fost testat pozitiv la Covid-19, acuză: „Tata a fost omorât de sistemul medical. Asta e poziția mea”. Explicațiile Spitalului în care bărbatul a decedat

La 4 iunie 2020, Ion Lupașcu, un bărbat din satul Văleni, Cahul, venea la consultație medicală în Chișinău. A doua zi deceda, fiind descoperit ca fiind infectat cu Covid-19. Rudele au însă mai multe semne de întrebare în privința cauzelor care au provocate decesul.

Acuzațiile în acest caz sunt alimentate și de faptul că, în comunicatul MSMPS prin care se anunța decesul, s-a indicat că Ion Lupașcu a fost internat în cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU) pe data de 5 mai 2020 și a decedat pe 5 iunie, deși, în realitate, pe 5 mai, bărbatul era în satul său de baștină, fiind internat la Urgență cu doar câteva ore înainte de constatarea decesului. 

Ion Lupașcu a fost transferat la Institutul de Urgență seara, pe 5 iunie. Peste câteva ore a decedat

Nicolae Lupașcu, fiul lui Ion Lupașcu, își amintește că, la 4 iunie, tatăl său, însoțit de fiică, s-au prezentat la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) din capitală, având programare pentru ora 10:40, unde i s-a instalat un aparat pentru măsurarea ritmului cardiac.

Citiți și: În căutarea oamenilor care „au primit bani” pentru ca rudele lor să fie înregistrate ca decedate de COVID-19 (II)

I s-a verificat temperatura și s-a constatat că era în norma admisibilă. Nicolae Lupașcu afirmă că, după ce i s-a instalat aparatul, întrucât „era într-o stare de inflamare a corpului și avea respirația îngreunată”, în jurul orei 13:00, la indicațiile medicului de la CRDM s-a deplasat la Dispensarul Cardiologic, unde i s-a făcut cardiograma și s-a luat decizia de a-l interna la Institutul de Cardiologie pentru tratarea inflamației. 

Bărbatul afirmă că, în incinta Dispensarului Cardiologic tatălui său i s-a măsurat, din nou, temperatura și aceasta era în norma admisibilă. Doar că, ulterior, în jurul orei 14:00, la secția de internare a Institutului de Cardiologie lui Ion Lupașcu i s-a măsurat temperatura din nou, de această dată cu un termometru cu mercur și s-a depistat febră de 37,2. Bărbatul a fost imediat izolat, iar în jurul orei 18:00 a fost transportat la Centrul COVID-19 de la Moldexpo.

„S-a dus pe picioarele lui, fără temperatură, fără nimic”

Timp de 24 de ore, familia susține că nu a știut nimic despre starea de sănătate a lui Ion Lupașcu. Abia a doua zi, pe 5 iunie, în jurul orei 18.00, după mai multe insistențe, fiica acestuia a fost informată de către reprezentanții Centrului COVID-19 că Ion Lupașcu este în stare gravă, dar stabilă, nefiind la respirație asistată, dar fiind confirmat pozitiv cu Covid-19.

Citiți și: În căutarea oamenilor care au primit bani pentru ca rudele lor să fie înregistrate ca decedate de COVID-19

Pentru că prezenta probleme cardiologice, conform protocolului, urma să fie transferat la IMU, la Reanimare. „Un medic i-a spus surorii mele că „tatăl dvs. se supără că-i spunem Moș Ion, că el e Ivan Gheorghevici”. Deci, el era într-o stare bună, râdea, glumea cu medicii. Nu avea o stare gravă”, crede Nicolae Lupașcu. 

Nimeni nu ne-a prezentat rezultatul pozitiv la COVID. La 2-3 ore după transfer, a decedat. La 6 seara era bine. Cum naiba de la 7-8 seara, când a fost transferat, peste câteva ore să decedeze?”, se întreabă fiul decedatului.

Nicolae povestește că a aflat despre decesul tatălui său pe 6 iunie, când, în jurul orei 11:30, a telefonat la IMU, pentru a se informa despre starea acestuia. 

„Vă spun acum părerea mea strict personală. Tata a fost omorât de sistemul medical. Asta e poziția mea. Nu poate o persoană să fie în condiții de spital și, în 2-3 ore, să se agraveze atât de mult situația, încât să decedeze. Fie i-a fost provocat infarct din cauza stresului, fie a fost provocat infarct din cauza unor medicamente administrate incorect”, consideră fiul bărbatului decedat.

„El s-a dus la niște analize. Nu s-a dus pentru că era bolnav. S-a dus pe picioarele lui, fără temperatură, fără nimic. Avea programare din timp, pe data de 4, ca să i se instaleze aparatul respectiv. El avea o problemă respiratorie, dar o avea pentru că, la 71 de ani, avea 120 de kg. Avea o respirație mai grea, dar asta era starea lui normală”, acuză Nicolae Lupașcu. 

„Nimeni din familie, absolut, nu a avut simptome de COVID. Eu, mama, sora”

Fiul lui Ion Lupașcu susține că tatăl său nu a fost internat în spital așa cum a fost indicat ulterior în comunicat MSMPS, la 5 mai, ci la 5 iunie și că, de acasă, acesta nu prezenta semne ale COVID-19.

„Moartea tatălui meu a fost înregistrată cu numărul 331. El a fost internat pe 5 iunie, dar în statistică e scris data de 5 mai. Acum se pune întrebarea: E o greșeală de redactare sau într-adevăr s-au plătit bani pentru fiecare zi de internare, pentru că am înțeles că se iau bani mari pentru fiecare zi de internare”, afirmă bărbatul. 

Nimeni din familie, absolut, nu a avut simptome de COVID. Eu, mama, sora. Ca să înțelegeți cât e de gravă situația în Moldova. Pe mine sâmbătă, după ce am aflat deja că a decedat, m-au sunat de la Sănătate Publică ca să mă informeze că tata a fost confirmat, cu o zi în urmă, pozitiv. Eu i-am informat că el nu este confirmat, dar deja este decedat din cauza COVID-ului, ca, ulterior, nimeni să nu mă mai sune să-mi spună: — Stai, a decedat, trebuie să fii în carantină. Dacă-i așa de periculos COVID-ul, de ce nimeni nu ne-o sunat ca să ne pună în carantină sau să-și bată capul”acuză Nicolae Lupașcu. 

„Pe mine m-o interesat să-l înmormântez creștinește. Nu mă interesează politica lor cu Covid-ul, că primesc bani din străinătate sau ce fac acolo. Am acceptat protocolul lor, dar am vrut să fie îngropat omenește, îmbrăcat normal, nu într-un sac de peliculă. Am luat hainele să-l îmbrăcăm normal, dar când am ajuns, angajații de la morgă ne-au zis că ei nu-l îmbracă, pentru că persoana e de Covid. M-am dus la dl Lilian (medic-șef) și i-am zis că dacă nu-l îmbracă, eu mă duc la procuratură și fac plângere penală și o să se meargă pe altă cale. Mi-am asumat să stea în morgă o săptămână, dar o să se facă expertiză, anchetă, testul repetat pentru covid și o să vedem dacă e de covid sau nu. Atunci, dl Lilian a sunat la angajații din camera alăturată le-a spus: Îmbrăcați-l pe Lupașcu. Și iată așa tatăl meu a fost îmbrăcat, chiar dacă, teoretic, avea Covid. Eu înțeleg multe prostii, dar atunci când într-adevăr este pandemie de Covid, puteau să-mi spună franc, în față, îmi pare rău, eu expun angajații la risc. Așa era logic. Nu cred că el s-a speriat. Că nu pune dlui diagnosticul, el îi vine din spital. Dacă era atât de periculos Covid-ul, dlui putea să mă refuze pentru că nu avea nimic de la asta. Nu i-am dat bani pentru asta, nu l-am motivat în vreun fel”, acuză Nicolae Lupașcu.

Totuși, deși nu a fost de acord cu faptul că a decedat după infectarea cu Covid-19, familia a respectat cerințele legale privind înhumarea unei persoane depistate pozitiv cu Covid-19.

Totodată, bărbatul susține că nimeni, niciodată, nu i-a propus bani și nimeni nu s-a consultat cu el atunci când a fost stabilită infectarea cu COVID-19. „Eu am văzut articolele. Mie nu mi s-a propus nimic. Asta le mai trebuia, să-mi propună ceva bani”, afirmă Nicolae. 

Decesul lui Ion Lupașcu a fost anunțat în dimineața zile de 6 iunie 2020 de către MSMPS. Deces 331: Bărbat de 71 ani, din raionul Cahul. Internat la data de 5 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, bronhopneumonie cronică, diabet zaharat, obezitate gr. III.

Comunicatul MSMPS din 6 iunie 2020

„Probabil a fost o greșeală mecanică”

Igor Curov, vicedirector medical, Institutul de Medicină Urgentă explică, în detalii, cum a evoluat cazul lui Ion Lupașcu

Solicitat de ZdG, Igor Curov, vicedirectorul medical al IMU, a verificat actele aferente cazului decesului lui Ion Lupașcu. Oficialul a precizat că data de 5 mai, indicată în comunicatul MSMPS, este greșită și că „probabil, e o greșeală mecanică”.

„Eu am deschis nota informativă prin care, de obicei, informez ANSP și Ministerul și la mine, în nota informativă, scrie că pacientul a fost internat pe 5 iunie, la 19.06. Decesul a fost înregistrat la 23.05”, punctează Igor Curov. 

Cât despre faptul că familia nu a fost informată despre deces imediat, vicedirectorul IMU consideră că acest lucru s-a produs din cauza că, cel mai probabil, spitalul nu avea datele de contact ale rudelor.

„Uitați-vă care-i problema. Noi când primim pacienți transferați din alte instituții, noi avem extras unde NU sunt datele personale ale rudelor, unde să fie măcar un număr de contact. Noi primim pacienți din toată republica și, de obicei, a doua sau a treia zi, rudele află numărul nostru de contact din secția de reanimare și apelează. Atunci noi salvăm coordonatele. Probabil nu am apelat pentru că nu am avut unde suna”, susține Curov.

„Eu pot spune pe minute ce s-a făcut, de la ora 19.00, când a intrat pacientul și toate medicamentele care au fost administrate”

Vicedirectorul medical al IMU exclude că în acest caz ar fi fost posibile erori medicale.

Nici într-un caz. Dlui a avut comorbidități severe. Îmi pare că la dlui era instalat holterul (aparat la inimă, n.r.) Eu țin minte transferul acesta, seara, când ne-au sunat de la Centrul COVID ca să luăm pacientul că era extrem de grav și starea se agrava pe minute. Una din particularitățile COVID-ului e că la pacienții cu comorbidități și cu vârstă înaintată, procesul de agravare poate să se producă în orice secundă. Asta și e problema. Că el parcă e normal și vorbește cu tine, dar într-o secundă dispare saturația, într-o secundă apare stop respirator. Asta și e problema. El a avut comorbidități destul de severe, inclusiv și cardiopatia din motivul instalării holterului. Plus la asta, era infarct miocardic în anamneză pe care cândva l-a suportat. Plus la asta, diabet și alte patologii. Probabil la el când a fost instalat aparatul la cardiologie, în acel moment deja făcuse COVID”, zice Igor Curov. 

„Eu pot spune pe minute ce s-a făcut, de la ora 19.00, când a intrat pacientul și toate medicamentele care au fost administrate. El a intrat în stare extrem de gravă, practic la pragul secției de reanimare el era intubat și conectat la respirație artificială. Mai mult nu am putut să facem. Sigur că există rezultatele la COVID la dosar”, precizează medicul, care nu crede că bărbatul putea să se infecteze cu o zi înainte, la CRDM, ci că acesta avea virusul anterior zilei de 4 iunie. 

„Eu nu am niciun scop ca să arăt mai multe sau mai puține decese. Asta e bătaie de joc”

„Nu aș crede că virusul putea fi luat pe data de 4 iunie. De obicei, nu evoluează atât de rapid virusul, deși sunt și forme fulminante. Dar, din ce văd, de la momentul contactului, chiar și la angajații noștri infectați, trec 4-5-7 zile până apar simptome, asta în dependență de statutul imun al persoanei. Așa repede, timp de 24-48 de ore, nu cred. E greu de spus care a fost sursa infectării”, precizează Igor Curov, care se declară dezamăgit de zvonurile care circulă în societate, despre banii care s-ar da oamenilor pentru ca rudele lor să fie incluse în lista decedaților de Covid-19. 

„Am auzit și eu zvonuri despre bani. Eu nu am niciun scop ca să arăt mai multe sau mai puține decese. Asta e bătaie de joc. E catastrofă. Zice lumea că cineva primește 20 de mii de lei ca să spună că ruda a decedat de Covid. Asta-i catastrofă”, zice vicedirectorul IMU.

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au răspuns încă la solicitarea ZdG de a explica informațiile aferente acestui caz și eroare din comunicatul de presă atunci când a fost prezentat decesul lui Ion Lupașcu.