Expert, despre problema securității alimentării cu gaze naturale: „Gaze vom avea. Partea proastă e că nu cunoaștem la ce preț le vom putea procura” – Ziarul de Gardă
 • Expert, despre problema securității alimentării cu gaze naturale: „Gaze vom avea. Partea proastă e că nu cunoaștem la ce preț le vom putea procura”

  Expert, despre problema securității alimentării cu gaze naturale: „Gaze vom avea. Partea proastă e că nu cunoaștem la ce preț le vom putea procura”
  Sursă foto: Profimedia Images
  de
  13 octombrie 2021 | 09:15

  R. Moldova are semnat un contract pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”, compania energetică din Federația Rusă, până la sfârșitul lunii octombrie curent. Din motiv că țara noastră nu are semnat un contract de livrare a gazelor pe termen lung, în ultima perioadă, problema securității alimentării cu gaze naturale a stârnit mai multe temeri în societate.

  Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că a solicitat prelungirea contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” la formula veche pentru încă un an, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”, la Sankt Petersburg. Totodată, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că indiferent de situație, autoritățile au pregătit un plan de rezervă cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale și că se lucrează pentru elaborarea pachetelor sociale pe timp de iarnă, pentru familiile și persoanele social vulnerabile, inclusiv pentru industriile care vor fi afectate cel mai mult.


  Pe marginea subiectului privind securitatea alimentării cu gaze naturale, Ziarul de Gardă a discutat cu fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Victor Parlicov, expert în probleme economice.

  Victor Parlicov susține că este greu de făcut prognoze pe marginea acestui subiect, pentru că „sunt prea multe necunoscute”. Cu toate acestea, expertul este de părere că gaze vom avea, însă „partea proastă e că nu cunoaștem la ce preț le vom putea procura”.

  Victor Parlicov

  „Partea bună e că gaze vom avea! Destule – cât vom avea nevoie, deoarece gaz este (…). Sunt pline depozitele în Ucraina (…). Este gaz disponibil și în Europa, și în Balcani (…). Avem și posibilitatea tehnică să-l aducem în R. Moldova – o mulțime de rute de transport – la alegere! Poate fi adus din Est, prin regiunea transnistreană (Grebenichi), poate ajunge prin Sud, dinspre România prin Ucraina (Orlovka), poate fi din Vest, prin Iași-Ungheni, se poate din Nord (Alexeevca – problema securității alimentării cu gaze este rezolvată. Partea proastă e că nu cunoaștem la ce preț le vom putea procura”, a declarat Parlicov pentru ZdG.

  Expertul în probleme economice opinează că în cazul în care contractul de livrare a gazelor naturale se semnează în formula veche de calculare a prețului, atunci prețul pentru Q4/2021-Q1/2022 va fi de circa 250 dolari la o mie de metri cubi.

  Victor Parlicov ia în calcul și alte opțiuni.

  Contractul se prelungește cu o formulă la preț modificată, legată de piața spot (…). În acest caz, incertitudinea e foarte mare. Ca să ne putem imagina: pe 7 octombrie, prețul era de circa 1 260 dolari, azi deja e 940 dolari. Ce va fi mai departe – greu de spus. Dar, de obicei, iarna (mai ales în caz de o iarnă rece) prețurile nu prea scad. Ar putea să și crească; Contractul nu se prelungește. În acest caz, noi vom putea cumpăra gaze doar la spot, dar având în vedere că gazul va mai trebui și adus în R. Moldova, cred că ar fi un preț spot (despre care am vorbit mai sus că nu-i clar care poate fi) de +35-50 dolari”, a declarat expertul.

  Când prețurile pot varia între 250 și 1500 dolari, îți dai seama că nu prea are sens să faci scenarii, deoarece e posibil aproape orice, susține Victor Parlicov. Expertul este de părere că scenariul prin care R. Moldova nu va semna un contract nou cu „Gazprom” este foarte puțin probabil, însă „cu cât mai bine vom fi pregătiți de el, cu atât mai mult se va reduce probabilitatea acestuia”.

  „În aceste condiții, înțeleg de ce autoritățile nu vor să intre în această scenaristică, pentru că soluțiile sunt atât de diferite, încât e mai bine mai întâi să clarifici care ar fi formula, după asta să faci estimări. R. Moldova a cerut ajutorul din partea UE în privința aprovizionării cu gaze naturale și speră să-l primească prin intermediul României. Această solicitare este o eventuală pregătire pentru scenariul trei, în cazul în care nu vom semna un contract cu „Gazprom”. Personal, cred că acest scenariu este foarte puțin probabil, însă cu cât mai bine vom fi pregătiți de el, cu atât mai mult se va reduce probabilitatea acestuia”, a spus Parlicov.


  Pe 11 octombrie curent, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că în cadrul discuțiilor cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”, a solicitat prelungirea contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” la formula veche pentru încă un an și că indiferent de situație, autoritățile au pregătit un plan de rezervă.

  „Acest plan se bazează pe două lucruri importante: noi ne dorim în continuare semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung la cel mai bun preț pentru țara noastră și care să asigure securitatea energetică a țării. În acest sens, o echipă tehnică de la minister, „Moldovagaz” și „Gazprom” va începe lucrul în această săptămână pentru a discuta subiectele de pe agenda comună. De asemenea, vom solicita încă o dată, în mod oficial, prelungirea contractului între „Moldovagaz” și „Gazprom” pentru o perioadă de un an la condițiile vechi din anul trecut și începutul anului acesta. Suntem implicați în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții de alternativă de livrare a gazelor, în caz că vom ajunge la acest scenariu. Pregătim procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să utilizăm combustibil alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condiții actuale.

  Al doilea aspect din planul nostru ține de asigurarea suportului pentru oameni. Lucrăm la elaborarea pachetelor sociale pe timp de iarnă pentru familiile și persoanele social vulnerabil, inclusiv pentru industriile care vor fi afectate cel mai mult. Am identificat numărul de gospodării care vor avea nevoie de ajutor. Vom veni cu un suport diferențiat în funcție de consum”, a declarat Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă, după vizita de lucru efectuată la Sankt Petersburg. Detalii aici.

  Ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că după ce vor fi finalizate negocierile cu „Gazprom” și va fi semnat un contract nou, vor fi anunțate condițiile de procurare ale gazelor naturale. Cât privește creșterea prețurilor la carburanți și la produsele alimentare, Igor Grosu a declarat că statul trebuie să vină cu noi instrumente care să compenseze aceste majorări, menționând că resurse interne sunt pentru a face acest lucru.

  Pe 1 octombrie, Andrei Spînu a anunțat că prețurile în facturi nu se vor schimba odată cu prelungirea contractului pentru o lună. Tot atunci, ministrul Spînu a menționat că R. Moldova va plăti 790 de dolari pentru un metru cub de gaz în luna octombrie, prețul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania, însă viceprim-ministrul dă asigurări că acest preț plătit de stat nu va afecta plățile cetățenilor la gaze.

  Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Noi măsuri restrictive în România: noaptea vor putea circula doar persoanele vaccinate și cei cu legitimația de serviciu

  Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat noi măsuri restrictive, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie: masca devine obligatorie în toate spațiile închise sau deschise. Circulația pe timpul no…
  Noi măsuri restrictive în România: noaptea vor putea circula doar persoanele vaccinate și cei cu legitimația de serviciu

  DOC/ Serviciile publice vor putea fi solicitate în formă electronică în mod prioritar

  Cabinetul de miniștri a aprobat Legea cu privire la serviciile publice, o premieră legislativă în R. Moldova, care presupune prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar, dar și dreptul b…
  DOC/ Serviciile publice vor putea fi solicitate în formă electronică în mod prioritar

  Cifrele dezastrului. Statistica COVID a țărilor învecinate cu R. Moldova

  România atinge noi recorduri zilnice atât în cazul infecțiilor cu COVID-19, cât și al deceselor, pe fondul unei rate de vaccinare alarmant de reduse. Numărul cazurilor noi de COVID-19 se apropie de 19 mii pe zi…
  Cifrele dezastrului. Statistica COVID a țărilor învecinate cu R. Moldova

  37 de decese și 2068 de cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore

  37 de decese și alte 2068 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate miercuri, 20 octombrie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 14 cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-Germania,…
  37 de decese și 2068 de cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore