Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele Parlamentului, despre contractul de…

Președintele Parlamentului, despre contractul de livrare a gazelor naturale: „Ne dorim să avem un contract semnat cu Gazprom până la sfârșitul lunii la un preț bun”

Foto: TV8

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că negocierile cu „Gazprom”, compania energetică din Federația Rusă, continuă și că se urmărește semnarea unui nou contract „la un preț bun” până la sfârșitul lunii octombrie. Totodată, Grosu spune că Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește „scenarii în eventualitatea în care va fi nevoie de acordarea unui pachet de compensare pentru cei cu venituri mai mici”.

Cât privește creșterea prețurilor la carburanți și la produsele alimentare, Igor Grosu susține că statul trebuie să vină cu noi instrumente care să compenseze aceste majorări.


Declarațiile au fost făcute luni seara, 11 octombrie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

„Negocierile continuă. Noi ne dorim să avem un contract semnat până la sfârșitul lunii cu „Gazprom” la un preț bun. Ceea ce ar însemna continuarea condițiilor contractului care le-am avut până acum. Au mai apărut între timp partea „Gazpromului”, care a readus în discuții un subiect mai vechi legat de o datorie istorică a malului drept al Nistrului. Este vorba despre o datorie de vreo 450 de milioane de lei care nu este clar cum s-a format în timp. Nu a fost tranșată de predecesorii noștri (…). Și pachetul 3 energetic. Bineînțeles că aici este interesul direct al „Gazpromului”. Astea au apărut în discuție. E nevoie de puțină răbdare, calm și sper să ajungem la un rezultat bun. În eventualitatea în care va fi nevoie, Guvernul, în special, Ministerul Muncii și Protecției Sociale deja pregătește și scenarii în cazul în care va trebui să compensăm pentru persoanele care au venituri mai mici. Amintesc că noi, tradițional, în fiecare an pe 5 luni de zile aveam un pachet de compensare pentru cei cu venituri mai mici”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că după ce vor fi finalizate negocierile cu „Gazprom” și va fi semnat un contract nou, vor fi anunțate condițiile de procurare ale gazelor naturale.

„Nu știu dacă se publică contractul sau nu, dar evident că noi o să știm prețul (…). Cred că este o clauză între două companii, dar până la urmă, sigur că este și interesul public al nostru. Noi trebuie să știm cum este format acest preț, în ce condiții ni se oferă acest preț. Eu vă promit că în limitele prevederilor contractului, clar că noi o să facem publică acea informație de interes public, pentru că noi plătim și este banul nostru”, a precizat Grosu.

Cât privește creșterea prețurilor la carburanți și la produsele alimentare, Igor Grosu susține că statul trebuie să vină cu noi instrumente care să compenseze aceste majorări. Președintele Parlamentului precizează că resurse interne sunt.

„Vorbind despre carburanți și sigur că aici nu putea să nu influențeze și prețurile la anumite alimente care intră în costul de producere a cheltuielilor. Este rolul statului să vină cu noi instrumente care să vină să compenseze, în special, pentru cei mai vulnerabili aceste majorări a produselor alimentare sau a altor servicii, pentru că oamenii trebuie ajutați. Resurse interne sunt. Sunt rezerve. Noi am mai oprit niște licitații deocheate care erau puse pe rol: cea de jumătate de miliard de lei de la ASP. Resurse sunt. O să vedeți lucrul ăsta în noua Lege a bugetului pe anul 2022”, a declarat Igor Grosu.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat luni, 11 octombrie, că în cadrul discuțiilor cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”, a solicitat prelungirea contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” la formula veche. Detalii aici.

Pe 1 octombrie curent, Andrei Spînu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că prețurile în facturi nu se vor schimba odată cu prelungirea contractului pentru o lună. Tot atunci, ministrul Spînu a menționat că R. Moldova va plăti 790 de dolari pentru un metru cub de gaz în luna octombrie, prețul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania, însă viceprim-ministrul dă asigurări că acest preț plătit de stat nu va afecta plățile cetățenilor la gaze.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.