Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Evenimentele din aprilie 2009, comemorate…

Evenimentele din aprilie 2009, comemorate de basarabenii din Paris

Marți, 7 aprilie curent, la Paris, a fost organizat un miting de comemorare a evenimentelor din aprilie 2009 în fața ambasadei R. Moldova din Paris.

În cadrul acelui miting au fost comemorate victimele din 7-8 aprilie 2009 și s-a protestat contra faptului că nu s-a făcut dreptate. Manifestanții au reamintit că în acele zile peste 600 de tineri au fost maltratați și torturați în străzi și comisariate, iar unii dintre ei au decedat. Dacă până în 2014 niciuna din persoanele implicate în acele crime (polițiști, procurori, judecători, miniștri, șef de stat…) nu a fost condamnată definitiv, în 2014-2015 guvernanții „pro-europeni” au venit cu găselnița „condamnat, dar dispărut din sala de judecată”.

unnamed (1)La miting a fost prezent și un reprezentant al ambasadei R. Moldova, dar în acest an nicio scrisoare nu a fost transmisă către conducerea republicii. „Domnule consilier, în ultimii ani am transmis scrisori către conducerea republicii dar nimeni nu a binevoit să răspundă mesajelor noastre. Nu mai așteptăm nimic bun de la voi”, a declarat Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal Paris.

În timpul acțiunii au fost afișate pancarte cu următorul conținut „Cine o să răspundă? Unde-s torționarii? Când va fi dreptate?”, „Fără Dreptate nu există Libertate!”, „Nu v-am votat să vă împărțiți Moldova!”, „Jos mafia Plahotniuc!”, „Țineți-vă promisiunile pro-europene”.

„Cu mare bucurie și speranță am urmărit evenimentele din centrul Chișinăului din 5 aprilie curent. Ne alăturăm și noi protestatarilor și considerăm inadmisibilă cenzura care a fost aplicată de unele posturi TV și mai ales de către postul public TVM1. Credem că astfel de evenimente mai multe și mai numeroase vor aduce schimbarea până la capăt”, a subliniat Alexandru Levițchi, secretarul asociației La Paris.

În timpul mitingului s-a ajuns la concluzia că guvernanții s-au discreditat prin ilegalitățile comise sub stindard european și devine din ce în ce mai evident că unica cale de integrare europeană a R. Moldova este unirea cu România.