Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi candidați non-judecători la funcții…

Doi candidați non-judecători la funcții în CSM au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Doi candidați propuși de Parlament la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Ciaglic și Ion Guzun, au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, se anunță într-un comunicat marți, 14 martie.

Deciziile Comisiei au fost transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea concursului, în cazul dat Parlamentul. Tatiana Ciaglic și Ion Guzun au anunțat că acceptă publicarea deciziilor, care au fost plasate pe pagina web a Comisiei.

„La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Pre-Vetting a încheiat audierea candidaților non-judecători la funcții în CSM, rămași în concurs.

Din cei 12 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, incluși în lista transmisă Comisiei Pre-Vetting de Parlament, la audieri au participat șapte candidați, întrucât doi s-au retras din concurs, alți doi nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, nepromovând astfel evaluarea, iar un candidat a solicitat să fie evaluat fără a participa la audieri.

Prin urmare, până în acest moment, doi candidați au promovat evaluarea, patru candidați nu au promovat evaluarea, iar alți cinci candidați așteaptă deciziile Comisiei Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM”, se anunță în comunicat.

În perioada 1-9 martie, conform Comisiei Pre-Vetting, în ședințe publice au fost audiați Tatiana Chiriac, Tatiana Ciaglic, Ion Guzun, Angela Popil, Valentin Caisîn, Alexandru Postică și Alexandru Rotari, care au răspuns la întrebările membrilor Comisiei pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.

„Potrivit Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare  ale judecătorilor şi procurorilor și Regulamentului de evaluare, înregistrările video de la audieri au fost publicate pe pagina web a Comisiei Pre-Vetting www.vetting.md și canalul de Youtube https://www.youtube.com/@comisia.prevetting.

În perioada următoare, Comisia Pre-Vetting va lucra la elaborarea deciziilor privind constatarea promovării sau nepromovării evaluării de către candidații non-judecători. Similar grupului de candidați judecători, non-judecătorii sunt evaluați de Comisia Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru funcția de membru în CSM”, arată un comunicat al Comisiei.

În paralel cu lucrul pe decizii, Comisia Pre-Vetting susține că desfășoară evaluarea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Doar 5 dintre cei 28 de judecători candidați la funcția de membri CSM (din rândul judecătorilor) au trecut testul de integritate, verificarea averii, istoricului fiscal. Ceilalți au picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.