DOC/ „Vrem țara înapoi”. Textul complet al Rezoluției adoptată de diasporă

Moldovenii din diasporă au semnat o Rezoluție în cadrul celei de-a treia ediție a offline-ului organizat de comunitatea „Adoptă un vot”. Prin intermediul acestei Rezoluții, diaspora semnalează practicarea unei justiții selective de către sistemul judecătoresc în R. Moldova, intimidarea crescândă a presei independente și limitarea libertății de expresie a cetățenilor.

Diaspora este nemulțumită de faptul că în ciuda numeroaselor adresări către autoritățile naționale privind îmbunătățirea legislației electorale, în diasporă au fost constituite doar trei circumscripții, iar candidații la funcția de deputat ce vor proveni din diasporă nu vor avea dreptul de a-și susține financiar campania electorală.

Moldovenii din străinătate condamnă schimbarea sistemului electoral și finalizarea subită în plin exercițiu electoral al alegerilor primarului din municipiul Chișinău.

În acest context, prin intermediul Rezoluției, diaspora cere:
1. anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional;
2. adoptarea proiectului de lege înregistrat anterior în Parlament, care prevede modificarea și adoptarea unor acte legislative ce țin de drepturile speciale ale alegătorului din diasporă;
3. demiterea Comisie Electorale Centrale, în special a membrilor care au votat pentru refuzarea inițiativei civice privind desfășurarea referendumului legislativ ce avea drept scop ca poporul să se expună asupra sistemului electoral.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova. Participanții vor putea să se implice direct în proiectele şi acțiunile care au fost inițiate la edițiile anterioare dar și să vină cu idei și propuneri noi pentru îmbunătățirea situației actuale din țară.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *