Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Peste 12 mii de…

DOC Peste 12 mii de doze de vaccin Pfizer vor fi repartizate Centrelor de Sănătate Publice din R.Moldova. Vaccinuri vor distribuite și în UTA Găgăuzia, dar și în regiunea transnistreană

12 282 de doze de vaccin Pfizer vor fi repartizate în nouă Centre de Sănătate Publice (CSP), din Edineț, Bălți, Soroca, Ungheni, Chișinău, Orhei, Hâncești, Căușeni, Cahul, se arată într-un document al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

„Dozele de vaccin sunt acum la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), la – 60 -90 de grade, iar mâine dimineața va avea loc distribuția. Odată ce dozele sunt recepționate începe imunizarea persoanelor„, a declarat pentru Ziarul de Gardă, medicul epidemiolog, coordonator al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban.

„Dacă diseară totul se pregătește și mâine dimineața vaccinurile sunt distribuite rămân patru zile pentru administrarea lor. Vaccinul Pfizer trebuie decongelat pentru a fi administrat. După ce a fost scos de la temperatura de -70 de grade vaccinul trebuie păstrat la temperatura de +2 +8 grade”, a declarat pentru ZdG medicul epidemiolog de la ANSP Laura Țurcan.

CEBAN: Cu Pfizer vaccinăm personalul din prima etapă.

„Vaccinăm toți lucrătorii din domeniul medical, spitalicesc, primar, urgență, farmacii, stomatologii. Toate contingentele de lucrători medicali și lucrători din domeniul medical. Avem astăzi instruirea, încă odată, a lucrătorilor medicali, pentru a ne asigura că procesul se va desfășura foarte bine și deja de mâine va începe vaccinarea„, a mai spus medicul epidemiolog.

„Flaconul de vaccin Pfizer trebuie diluat cu 1,8 ml de soluție NaCl. După ce a fost introdusă soluția, flaconul trebuie inversat de 10 ori, iar mai apoi se administrează câte 0,3 ml fiecărei persoane. Într-un flacon sunt șase doze”, a menționat Laura Țurcan.

Cele mai multe doze vor fi distribuite CSP Chișinău, 1 010 flacoane în care se conțin 6 060 de doze.

CSP Bălți va primi 220 de flacoane a câte 1 320 de doze. Teritoriilor din Est le vor fi distribuite 157 de flacoane a câte 942 de doze. La CSP Cahul vor ajunge 99 de flacoane a câte 594 de doze. CSP Orhei va primi 92 de flacoane a câte 552 de doze. La CSP Edineț vor ajunge 91 de flacoane a câte 546 de doze. La CSP Soroca vor ajunge 86 de flacoane a câte 516 de doze. CSP Ungheni va primi 76 de flacoane a câte 456 de doze. La CSP Hâncești vor ajunge 70 de flacoane a câte 420 de doze. CSP Căușeni va primi 66 de flacoane a câte 396 de doze. În UTA Găgăuzia vor ajunge 58 de flacoane a câte 348 de doze.

Vineri, 19 martie, în R.Moldova au ajuns 24 570 de doze de vaccin Pfizer.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat un alt lot cu 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

CEBAN: Noi am repartizat circa 36 de mii de doze, dar avem nevoie de 60 de mii ca să finalizăm prima etapă.

Potrivit MSMPS, în R. Moldova, au fost vaccinate 20 494 de persoane.

Știrea se actualizează