DOC/ „Pensii corecte pentru toți”. Ce modificări propun deputații PAS

Deputații din fracțiunea PAS, blocul ACUM, Dan Perciun și Mihai Popșoi au prezentat luni, 25 noiembrie, două inițiative legislative din pachetul „Pensii corecte pentru toți”. Primul proiect de lege vizează toți angajații, iar cel de-al doilea – judecătorii.

Autorii propun ca pensia maximă pentru limita de vârstă să nu depășească mărimea a cinci salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent anului stabilirii pensiei și să nu depășească acest plafon prin indexare sau recalculare, decât odată cu creșterea cuantumului salariului mediu lunar anual.

„Mai mult de 500 de mii de cetățeni primesc pensii mai mici decât minimul de existență – 1839 de lei. O altă problemă este decalajul dintre pensiile foarte mici – de circa 2000 de lei – și cele peste 100 de mii de lei. La fel, mai sunt pensii speciale, de peste 20 de mii de lei, de care beneficiază peste 350 de persoane”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul unei conferințe de presă, menționând că proiectul își propune „redresarea carențelor în sistemul de pensii și aducerea echității”.

Potrivit deputaților, adoptarea modificărilor este necesară pentru că, în prezent, sunt mulți angajați în sistemul public care au salarii mari.

Deputații propun ca judecătorii să nu mai devină pensionari la 50 de ani, așa cum prevede legea actualmente, ci să fie stabilită vârsta ca la femei – dacă în 2021 aceasta va fi de 59 de ani și șase luni, în 2028 va ajunge până la 63 de ani, dar și să activeze 20 de ani, nu 12 ani și șase luni, așa cum este acum. Totodată, ei solicită anularea indemnizației unice de concediere, deoarece „și așa salariile și pensiile sunt mari”.

„Acceptăm că judecătorii pot beneficia de așa-numita „pensie specială”, dar condițiile trebuie să fie de bun-simț și nu prea îndepărtate de cele care se aplică celorlalți”, a afirmat Dan Perciun.

În proiect mai sunt incluse următoarele modificări:

  • pensia pentru vechime în muncă se calculează şi se plăteşte doar judecătorilor demisionaţi şi judecătorilor eliberaţi din funcţie în legătură cu atingerea plafonului de vârstă;
  • în cazul în care judecătorii demisionaţi sunt numiţi iarăşi în funcţia de judecător, plata pensiei se suspendă.

Parlamentarii susțin că inițiativele urmau să fie promovate de Guvernul Sandu, demis acum două săptămâni. Potrivit acestora, în următoarele zile vor fi prezentate și alte inițiative din pachetul legislativ „Pensii corecte pentru toți”.

Proiectele de lege prezentate pot intra în vigoare doar dacă vor fi susținute în Parlament.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *