Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Participanții la protest au…

DOC „Participanții la protest au atacat forțele de ordine”. IGP anunță că la manifestația organizată de Partidul „ȘOR” au participat aproximativ 6000 de persoane

Sursa foto: ZdG

La protestul Partidului Politic „ȘOR” au participat duminică, 25 septembrie, aproximativ 5800-6000 de persoane, anunță reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP), care menționează faptul că atât organizatorii, cât și participanții la manifestație au încălcat prevederile declarației prealabile depuse la Primăria municipiului Chișinău și a Legii cu privire la întruniri, inclusiv „locul desfășurării acțiunii de protest, evitarea acțiunilor provocatoare și menținerea ordinii publice”.

Totodată, responsabilii din cadrul IGP susțin că participanții la protest au atacat forțele de ordine „prin altercații și cu obiecte diverse”. Aceștia fiind somați de oamenii legii, au refuzat să se conformeze cerințelor.

„Organizatorii protestului au asigurat transport ajuns la Chișinău cu o capacitate estimativă de 9000 de locuri (…). Organizatorul acțiunii s-a eschivat de la dialogul cu forțele de ordine, fapt documentat în condițiile legii. Îndemnăm în continuare cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări și încălcarea legislației și să se abțină de la acțiuni violente și să colaboreze cu Poliția. Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, vor purta răspundere conform legislației. Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare,  dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, arată un comunicat al Poliției.

Declarația depusă de organizatorul acțiunii de protest privind locul desfășurării întrunirii. Sursa doc: IGP

Duminică, 25 septembrie, membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat, din nou, la un protest în centrul capitalei „împotriva guvernării”. Simpatizanții Partidului „ȘOR” au scandat pe străzile capitalei: „Jos, Maia Sandu!”; „Jos, guvernarea!” și „Anticipate!”. Ulterior, ajunși la Președinția R. Moldova, aceștia au încercat să instaleze corturi în curtea instituției prezidențiale, însă au fost opriți de forțele de ordine. Reprezentanții Partidului „ȘOR” au anunțat că la protest au participat „peste 45 mii de persoane”, în timp ce IGP declară că au fost aproximativ 9000 de oameni.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Irina Gotișan-Sotnic, șefa Direcției informare și comunicare cu mass-media a Președinției, a declarat că instituția prezidențială nu va comenta protestul: „În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”.

Duminică, 18 septembrie, membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat la un protest „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent, vârstnici, au fost aduși organizat la protest din mai multe raioane ale țării. În timp ce unii protestatari s-au așezat comod sub gardul de la Președinție și au refuzat să vorbească cu echipa ZdG, ceilalți au vociferat că protestează împotriva Americii, Uniunii Europene, președintei și a guvernării. Majoritatea dintre ei și-au exprimat susținerea pentru Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Tot ei, au declarat că vor protesta non-stop chiar din corturi, în timp ce Șor locuiește într-o vilă de lux în Israel.