(DOC) Igor Dodon a semnat 4 decrete, prin care sute de persoane renunță la cetățenia Republicii Moldova

Sute de persoane au renunțat definitiv la cetățenia Republicii Moldova în primele 8 luni de președinție a lui Igor Dodon. Potrivit datelor din decretele prezidențiale prin care se aprobă retragerea cetățeniei, peste 600 de cetățeni au primit aprobarea de renunța la cetățenia moldovenească, printre acestea fiind și 139 de copii.

Din luna decembrie 2016 și până în prezent, președinția a emis 4 decrete semnate de Igor Dodon, prin care au renunțat la cetățenia R. Moldova 612 de persoane. Din această cifră, 139 sunt copii. Persoanele cărora le-a fost aprobată renunțarea la cetățenia moldovenească au deja domiciliu în alte state și cetățenia acestora. Majoritatea dintre aceștia sunt stabiliți în state ale Uniunii Europene, principalele destinații UE fiind Germania, Austria, Olanda dar și Letonia, Lituania, Elveția, România sau Slovenia. O mare parte dintre persoanele enumerate în aceste decrete sunt stabilite în Federația Rusă, dar și în Ucraina sau chiar Belarus. Anual, președinția R. Moldova emite cel puțin 6 decrete cu circa 200 de persoane care renunță la cetățenia moldovenească.

Într-un comunicat de presă emis recent de Biroul Național de Statistică privind situația demografică din R. Moldova, se specifică că majoritatea emigranţilor, atât femei, cât şi bărbaţi, au vârsta cuprinsă între 20-39 de ani. Cel mai mare număr de plecări s-a constatat în raioanele: Dondușeni, Drochia, Floreşti, Făleşti, Ocnița, Rîşcani, Sângerei, Soroca, Călăraşi, Dubăsari, Rezina, Ungheni, Căuşeni, Cantemir, Cimișlia şi Leova (10-14 plecaţi la 1000 locuitori), iar în raionul Teleneşti şi Șoldănești – 15 plecați la 1000 locuitori.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Apai dupe raionele aratate, astai cam toata Moldova. Nu se vede chishinau, ca acolo se traieshte bine pentru cei ce shtie sa fure shi sa inshele. Moldova pierde populatia pe zi ce trece shi pe nimeni ingrizhoreaza asta. La Dodon convine, ca pleaca lumea, e mai ushor sa tsina linia kremlinului.

  2. Lara

    Nu numai decind a devenit Dodon presedinte lumea pleaca din tarisoara noastra mica, dar de cind a devenit tara noastra democrata si independenta. Si a ramas si populatia independenta sa aleaga ce sa faca cu saracia lor.Caci la noi in tara se fura de la toti si apoi se ung ochi cu cite ceva la acei de la care nu se mai poate lua nimica si de aratat la tv cit de buni sunt. Si acum sa spuneti care a fost mai crunt Stalin care a initiat depresiile, sau fortele democratice care a dus lumea la disperare si i-a fortat sa plece de la mizeria care a ajuns?

  3. IONICA

    De ce autorul articolului nu concretiziaza cati au plecat si in care tara. In tarile europene nu e nevoie sa renunti la cetatenia Moldovei. Numai Rusia si Ukraina cere asa ceva , nerespectand tratatele internationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *