Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Ex-directorul Penitenciarului Pruncul, Igor…

DOC Ex-directorul Penitenciarului Pruncul, Igor Patrașcu, constatat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii. Acesta nu ar fi declarat mai multe bunuri imobile, un autovehicul și veniturile soției de circa 188 de mii de lei

Fostul director al Penitenciarului nr. 16 Pruncul din Chișinău, Igor Patrașcu, ar fi încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale, prin neincluderea în declarația de avere și interese personale a bunurilor imobile și mobile, deținute în proprietate de către funcționar și soția acestuia, dar și nedeclarare calității de administrator și asociat în cadrul mai multor firme deținute de soția acestuia. Constatările se includ în actul întocmit de inspectorul de integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) din 26 august 2022.

În urma controlului efectuat de ANI pentru perioada 2017-2020, inițiat în baza unei sesizări, s-a constatat că familia Pușcașu deținea două bunuri imobile: un teren și o construcție de pe acesta, care nu au fost incluse în declarația de avere a funcționarului.

Actul de constatare:

Igor-Patrașcu by Ziarul de Gardă on Scribd

Totodată, în perioada supusă controlului, soții Patrașcu dețineau două automobile, unul dintre ele fiind transmis în folosință gratuită lui Igor Patrașcu pentru zece ani, în perioada 2016-2026.

Totuși, analizând declarația de avere depusă de ex-directorul Penitenciarului, inspectorul de integritate a constatat lipsa declarării unuia dintre autovehicule pentru anii 2017, 2019.

În același timp, potrivit Agenției Servicii Publice (ASP) soția lui Igor Patrașcu deține calitatea de administrator și asociat în mai multe companii, calități care nu se regăsesc în declarațiile de avere și interese personale ale subiectului declarării pentru anii 2017-2019.

Conform informațiilor Serviciului Fiscal de Stat, citate de ANI, în anul 2019, soția fostului director a obținut venituri salariale în mărime totală de circa 188 de mii de lei, care de asemenea nu se regăsesc în declarația lui Igor Patrașcu.

Astfel, ANI menționează inspectorul că nu a constat „careva abateri de natură penală sau fiscală”.

Potrivit legii, dacă inspectorul de integritate constată că averea și interesele personale nu au fost declarate în mod corespunzător sau că între averea dobândită în timpul exercitării mandatelor, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă există o diferență substanțială, acesta emite un act prin care constată încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, aplică sancțiunea contravențională și alte măsuri prevăzute de lege.  

Igor Patrașcu, care a deținut funcția de șef al Penitenciarului nr.16 din septembrie 2016, a fost eliberat din funcție în luna mai 2022, printr-un ordin al Ministerului Justiției.

Declarația de avere și interese personale depusă de Igor Patrașcu:

declaration_20220829_154942 by Ziarul de Gardă on Scribd

Acesta a indicat în declarație de avere și interese personale, depusă la eliberarea din funcție, doar salariul obținut de la Penitenciarul nr. 16 Pruncul, în primele cinci luni, de circa 382 de mii de lei și pensia oferită de Ministerul Afacerilor Interne de circa 33 de mii de lei.