Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CESP Chișinău a prelungit…

DOC CESP Chișinău a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 ianuarie 2022. Principalele măsuri adoptate

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CESP) a municipiului Chișinău a prelungit starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova până pe 15 ianuarie 2022 în contextul situației epidemiologice de COVID-19 și a stabilit măsurile și condițiile de acces pentru cetățeni la târgurile și concertele organizate de Crăciun.

O hotărâre în acest sens a fost emisă la 15 decembrie curent. Astfel, potrivit CESP, se solicită Guvernului și ANSP extinderea capacității de testare, prin metoda PCR, pentru depistare virusului COVID-19, în cadrul laboratoarelor publice inclusiv prin inaugurarea de noi laboratoare și puncte de colectare a testelor PCR, la prețuri competitive de 300 de lei.

În contextul situației epidemiologice prin COVID-19,  a riscului sporit de răspândire a noii tulpini – Omicron, în conformitate cu recomandărilor actualizate ale Organizației Mondiale a Sănătății, Biroului Regional pentru Europa, Comisia extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău reiterează necesitatea realizării, în continuare, a următoarelor acțiuni:

  • Obligativitatea portului corect al măștilor de protecție inclusiv la toate evenimentele publice în spațiile deschise cu aglomerații umane;
  • Creșterea ratei de imunizare cu schema completă (doza 1 și doza 2)
  • Re-vaccinarea cu doza 3 (doza booster) pentru toți, fără restricții;
  • Ventilarea și aerisirea, cu regularitate, a spațiilor și încăperilor;
  • Actualizarea și introducerea de noi portocale de tratament.

În contextul sărbătorilor de iarnă, Comisia extraordinară de sănătate publică atenționează agenții HORECA și organizatorii de festivități să limiteze organizarea meselor festive și corporative. În cazul organizării unor asemenea evenimente, obligatoriu vor fi respectate regulile de sănătate publică și prescripțiile cu un număr limitat (până la 50% din capacitatea sălii), păstrarea distanței fizice între scaune și mese, iar accesul la eveniment va fi permis doar cu prezența certificatelor COVID-19.

În cadrul evenimentelor artistice de Crăciun și Anul Nou, inclusiv concertele ți târgurile organizate, pentru protejarea vizitatorilor în toate spațiile deschise și închise vor fi respectate cu strictețe măsurile de sănătate publică:

  • Purtarea corectă a măștii de protecție pe toată perioada de aflare în zonele aglomerate, în spațiile evenimentelor de sărbătoare;
  • Consumul alimentelor și băuturilor fierbinți doar în locuri special amenajate;
  • Amplasarea tarabelor și standurilor la o distanță de cel puțin 5 metri, iar a meselor – la distanța de cel puțin 3 metri;
  • Respectarea distanței fizice dintre persoane de cel puțin 1 metru;
  • Personalul și comercianții, care vor participa la evenimentele festive și la Târgurile de Crăciun trebuie să dețină certificate COVID-19.

Hotărârea integrală adoptată de CESP: