Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ CA Chișinău a luat…

DOC CA Chișinău a luat o decizie după ce ex-directorul Spitalului Clinic Republican a cerut anularea deciziei prin care a fost demis din funcție

Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea în judecată depusă de fostul director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru cu privire la anularea deciziei din 24 martie a Comisiei pentru Situații Excepționale prin care a fost demis din funcție.

Hotărârea a fost luată de judecătorii Maria Guzun, Grigore Dașchevici și Vladislav Clima pe 27 martie.

Pe 25 martie, la o zi după ce a fost demis de la șefia Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru s-a adresat în instanța de judecată pentru a cere anularea hotărârii.

Anatol Ciubotaru a invocat, inclusiv, că „prin suspendarea aplicabilității prevederilor art. 86 alin. (2), 87, 89, 90 din Codul muncii, precum și a altor prevederi legale ce impun condiții, restricții și reguli de eliberare din funcție, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a lipsit pe potențialii contestatarii eliberați din funcție de instrumente legale de a apăra drepturile și interesele legale și efectiv i-a privat de dreptul constituțional de acces la justiție și de dreptul la un proces echitabil”.

Reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale nu s-au prezentat în instanță, ședința fiind desfășurată în lipsa acestora.

Astăzi, completul de judecată de la CA Chișinău a respins, drpet „neîntemeiată”, acțiunea înaintată de către făstul director al instituției medicale.

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ a stabilit că prevederile legale atribuie Comisiei pentru Situații Excepționale a
Republicii Moldova competența de a modifica procedura de numire în funcție, de destituire și de aplicare a altor măsuri necesare, ce se impun în situația stării de urgență instituite.

„Deoarece instituțiile publice, în calitate de exponenți ai puterii
statului, au rolul primordial de a realiza toate măsurile ce se impun în situația de urgență, inclusiv cele dispuse de Comisie, precum și de a fi un exemplu elocvent pentru populație în demonstrarea modalității de realizare a acestor măsuri, Colegiul conchide că este rezonabilă instituirea în privința conducătorilor acestora care admit încălcări ale dispozițiilor Comisiei a unor proceduri simplificate de eliberare din funcție.

Or, aceste proceduri simplificate au menirea de a asigura continuitatea
efectivă a activității autorității publice corespunzătoare, concluzie ce confirmă odată în plus întrunirea în speță a criteriilor susmenționate, ce determină legalitatea dispoziției contestate”, motivează judecătorii hotărârea.

Decizia din 24 martie de a-l demite pe Anatol Ciubotaru a venit la câteva ore după ce s-a anunțat că patru lucrători medicali de la Spitalului Clinic Republican sunt suspectați de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a informat că directorul instituției medicale a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat fără a anunța Ministerul.

După eliberarea lui Ciubotaru, în semn de protest, și-au depus cererile de demisie și doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican. La funcție renunță Ion Balica, vicedirector medical, dar și Nina Munteanu, vicedirector management în sănătate. 

Fostul director al Spitalului Clinic Republican refuză să comenteze decizia autorităților prin care a fost eliberat din funcție și declară că vrea să revină la spital cel puțin în funcția de cardiochirurg, dar că o cerere de angajare în acest sens i-a fost respinsă de Andrei Uncuța, fost viceministru al Sănătății, care a fost numit în locul lui Ciubotaru la șefia instituției medicale.