Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul fiicei ex-directorului Spitalului Clinic…

Mesajul fiicei ex-directorului Spitalului Clinic Republican: „Un conducător care știa cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital”

Cristina Țărnă, fost directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție, fiica lui Anatol Ciubotaru, directorul demis din funcție al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a oferit detalii, în premieră, despre motivele care au stat la baza deciziei Comisiei Situații Excepționale. „Devieri de la proceduri administrative și neglijență în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, ar fi fost argumentele expuse de autorități.

„4 din 6 medici testați s-au dovedit a fi infectați. 5 din ei erau asimptomatici, la 1 din ei, la sfîrșitul gărzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutând raportul de noapte, medicii l-au rugat să-i ajute să fie testați de urgență, că să nu expună alți colegi, alți pacienți și propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat și a început tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel puțin asta credea că face. Dar, Comisia a fost de altă părere”, a scris Cristina Țărnă, pe o rețea de socializare.

Vedeți, mai jos, mesajul integral.

„Sunt foarte mândră de tatăl meu, Anatol Ciubotaru. Deja ex-director al Spitalului Clinic Republican.  A lucrat chirurg toată viață lui, cel mai mult – chirurg toracal (de plămâni) vreo 15 ani și cardiochirg mai mult de 25 de ani. Peste 20 de ani a condus Serviciul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. A lucrat 5 ani în Germania, la fel în cardiochirurgie, chirurgie experimentală și a predat în paralel rezidenților nemți. A revenit în Moldova pentru a participa la concursul pentru funcția de director SCR, iar după concurs a condus spitalul în ultimii 5 ani. În jumătate de an i-ar fi expirat contractul și s-ar fi pensionat. Și-ar fi încheiat onorabil carieră de 47 de ani.

Știți ce-s cu pozele de mai jos? Raportul zilnic a medicilor reanimatologi-anesteziologi din terapia septică unde stau internați pacienții gravi cu COVID-19. Zilnic, de la 6.00 dimineață, profesorul Anatol Ciubotaru primea radiografiile fiecărui asemenea pacient, le compara cu radiografiile din seară precedentă și discuta cu medicii tacticile de tratament în continuare, de ce au nevoie pacienții și medicii. 


Le-a amenajat camera izolată de odihnă, ca atunci când nu stau cu pacientul să contacteze cât mai puțin cu ceilalți medici. Le-a găsit hotel că să nu meargă acasă la familiile lor, pt sănătatea cărora se tem toți acești medici. I-a testat urgent atunci când medicilor le-au apărut suspecții, știind că nu întrunesc definiția de caz a ministerului din ordinul nr.213/02.03.2020 că să fie izolați și testați la ANSP. Ce-a urmat – știți. 4 din 6 medici testați s-au dovedit a fi infectați. 5 din ei erau asimptomatici, la 1 din ei, la sfîrșitul gărzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutând raportul de noapte, medicii l-au rugat să-i ajute să fie testați de urgență, că să nu expună alți colegi, alți pacienți și propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat și a început tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel puțin asta credea că face. Dar, Comisia a fost de altă părere și, fără vreo explicație din partea lui a constatat revoltată „devieri de la proceduri administrative și neglijență în exercitarea atribuțiilor de serviciu”. Citat închis. No comment.

Înțeleg că e urgență și trebuiesc optimizări de tot felul și nu trebuie să punem întrebări, dar mai ales să avem careva opinii proprii în această perioada. Și totuși, nu înțeleg cum poate o comisie în care toți decidenți nu au lecuit în viață lor pe nimeni să decidă să dea afară un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani? Un conducător care știa cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital?

Pozele din viber din telefonul tatei, el nu știe că le postez și sper că nu încalc nimic, parcă nu-s date cu caracter personal după care să poată fi identificați pacienții. Pozele date au fost trimise de medicul de gardă dimineață, când avea deja febra, dar era la datorie. El este un erou. Să avem grijă de eroiii noștri… Profesorul Ciubotaru nu mai poate să o facă deja, iar premierul a promis că fără el se va îmbunătăți brusc situația epidemiologică în spital.”

Marți, 24 martie, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost eliberat din funcție. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu în urma ședinței Comisiei pentru situații excepționale.

Decizia de a-l demite pe Anatol Ciubotaru a venit la câteva ore după ce s-a anunțat că patru lucrători medical de la Spitalului Clinic Republican sunt suspectați de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a informat că directorul instituției medicale a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

În locul lui Anatol Ciubotaru a fost numit fostul viceministru al Sănătătții, Andrei Uncuța.