• Mesajul fiicei ex-directorului Spitalului Clinic Republican: „Un conducător care știa cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital”

  Mesajul fiicei ex-directorului Spitalului Clinic Republican: „Un conducător care știa cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital”
  de
  vizualizări
  26 martie 2020 | 14:37

  Cristina Țărnă, fost directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție, fiica lui Anatol Ciubotaru, directorul demis din funcție al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a oferit detalii, în premieră, despre motivele care au stat la baza deciziei Comisiei Situații Excepționale. „Devieri de la proceduri administrative și neglijență în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, ar fi fost argumentele expuse de autorități.

  „4 din 6 medici testați s-au dovedit a fi infectați. 5 din ei erau asimptomatici, la 1 din ei, la sfîrșitul gărzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutând raportul de noapte, medicii l-au rugat să-i ajute să fie testați de urgență, că să nu expună alți colegi, alți pacienți și propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat și a început tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel puțin asta credea că face. Dar, Comisia a fost de altă părere”, a scris Cristina Țărnă, pe o rețea de socializare.

  Vedeți, mai jos, mesajul integral.

  „Sunt foarte mândră de tatăl meu, Anatol Ciubotaru. Deja ex-director al Spitalului Clinic Republican.  A lucrat chirurg toată viață lui, cel mai mult – chirurg toracal (de plămâni) vreo 15 ani și cardiochirg mai mult de 25 de ani. Peste 20 de ani a condus Serviciul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. A lucrat 5 ani în Germania, la fel în cardiochirurgie, chirurgie experimentală și a predat în paralel rezidenților nemți. A revenit în Moldova pentru a participa la concursul pentru funcția de director SCR, iar după concurs a condus spitalul în ultimii 5 ani. În jumătate de an i-ar fi expirat contractul și s-ar fi pensionat. Și-ar fi încheiat onorabil carieră de 47 de ani.

  Știți ce-s cu pozele de mai jos? Raportul zilnic a medicilor reanimatologi-anesteziologi din terapia septică unde stau internați pacienții gravi cu COVID-19. Zilnic, de la 6.00 dimineață, profesorul Anatol Ciubotaru primea radiografiile fiecărui asemenea pacient, le compara cu radiografiile din seară precedentă și discuta cu medicii tacticile de tratament în continuare, de ce au nevoie pacienții și medicii. 


  Le-a amenajat camera izolată de odihnă, ca atunci când nu stau cu pacientul să contacteze cât mai puțin cu ceilalți medici. Le-a găsit hotel că să nu meargă acasă la familiile lor, pt sănătatea cărora se tem toți acești medici. I-a testat urgent atunci când medicilor le-au apărut suspecții, știind că nu întrunesc definiția de caz a ministerului din ordinul nr.213/02.03.2020 că să fie izolați și testați la ANSP. Ce-a urmat – știți. 4 din 6 medici testați s-au dovedit a fi infectați. 5 din ei erau asimptomatici, la 1 din ei, la sfîrșitul gărzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutând raportul de noapte, medicii l-au rugat să-i ajute să fie testați de urgență, că să nu expună alți colegi, alți pacienți și propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat și a început tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel puțin asta credea că face. Dar, Comisia a fost de altă părere și, fără vreo explicație din partea lui a constatat revoltată „devieri de la proceduri administrative și neglijență în exercitarea atribuțiilor de serviciu”. Citat închis. No comment.

  Înțeleg că e urgență și trebuiesc optimizări de tot felul și nu trebuie să punem întrebări, dar mai ales să avem careva opinii proprii în această perioada. Și totuși, nu înțeleg cum poate o comisie în care toți decidenți nu au lecuit în viață lor pe nimeni să decidă să dea afară un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani? Un conducător care știa cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital?

  Pozele din viber din telefonul tatei, el nu știe că le postez și sper că nu încalc nimic, parcă nu-s date cu caracter personal după care să poată fi identificați pacienții. Pozele date au fost trimise de medicul de gardă dimineață, când avea deja febra, dar era la datorie. El este un erou. Să avem grijă de eroiii noștri… Profesorul Ciubotaru nu mai poate să o facă deja, iar premierul a promis că fără el se va îmbunătăți brusc situația epidemiologică în spital.”

  Marți, 24 martie, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost eliberat din funcție. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu în urma ședinței Comisiei pentru situații excepționale.

  Decizia de a-l demite pe Anatol Ciubotaru a venit la câteva ore după ce s-a anunțat că patru lucrători medical de la Spitalului Clinic Republican sunt suspectați de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a informat că directorul instituției medicale a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

  În locul lui Anatol Ciubotaru a fost numit fostul viceministru al Sănătătții, Andrei Uncuța.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Privilegiile de care beneficiază fostul șef al statului, Petru Lucinschi, după 19 ani de la încheierea ultimului său mandat de președinte al R. Moldova

  Fostul șef al statului, Petru Lucinschi, al cărui ultim mandat de președinte s-a încheiat acum 19 ani, susține că actualmente unicul lucru de care beneficiază, din partea statului, este un automobil pus la disp…
  Privilegiile de care beneficiază fostul șef al statului, Petru Lucinschi, după 19 ani de la încheierea ultimului său mandat de președinte al R. Moldova

  Fostul președinte Petru Lucinschi, despre cum a devenit acționar la Unibank: „A venit Șor și a zis că procură o bancă, iar eu să fiu acționar pentru un an. Mi-a zis că are prieteni care să-mi împrumute bani pentru a cumpăra acțiunile”

  Fostul președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, scos recent de sub urmărire penală în dosarul privind „frauda bancară”, susține că a devenit acționar la Unibank, una dintre cele trei bănci implicate și lichid…
  Fostul președinte Petru Lucinschi, despre cum a devenit acționar la Unibank: „A venit Șor și a zis că procură o bancă, iar eu să fiu acționar pentru un an. Mi-a zis că are prieteni care să-mi împrumute bani pentru a cumpăra acțiunile”

  SUA au depăşit pragul de 200 000 de decese din cauza infecției cu COVID-19

  Statele Unite au înregistrat marţi decesul numărul 200.000 asociat noului coronavirus, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, în timp ce COVID-19 continuă să ucidă sute de americani în fiecare zi, relate…
  SUA au depăşit pragul de 200 000 de decese din cauza infecției cu COVID-19

  Preşedintele Consiliului European amână summitul UE din cauza faptului că a intrat în carantină

  Summitul UE de joi şi vineri a fost amânat pentru 1 şi 2 octombrie din cauza faptului că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a intrat în carantină după ce unul dintre membrii personalului său de…
  Preşedintele Consiliului European amână summitul UE din cauza faptului că a intrat în carantină

  PSRM, despre declarațiile europarlamentarilor în legătură cu integritatea procesului electoral: „Înclinăm să credem că afirmațiile greșite ale parlamentarilor europeni sunt făcute doar din lipsă de documentare”

  Reprezentanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au emis marți, 22 septembrie, un comunicat de presă în legătură cu declarațiile preşedintelui Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul UE R…
  PSRM, despre declarațiile europarlamentarilor în legătură cu integritatea procesului electoral: „Înclinăm să credem că afirmațiile greșite ale parlamentarilor europeni sunt făcute doar din lipsă de documentare”

  Încă un partid depune recurs la CSJ, după ce Curtea de Apel a respins contestația privind anularea Circularei CEC

  Reprezentanții Partidului Liberal Democrat (PLDM) au anunțat marți, 22 septembrie, că au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) după ce luni Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația…
  Încă un partid depune recurs la CSJ, după ce Curtea de Apel a respins contestația privind anularea Circularei CEC