Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii din cazierul judiciar al…

Detalii din cazierul judiciar al șoferiței Porsche-ului: cinci dosare penale și 43 de procese contravenționale

În ultimii nouă ani, Svetlana Ungureanu, șoferița care ieri se afla la volanul Porsche-ului implicat în accidentul de pe str. Alba Iulia din Chișinău, a fost trasă la răspundere penală de cinci ori pentru infracțiuni comise în trafic, iar timp de șase luni a ispășit pedeapsa cu închisoarea în Penitenciarul Rusca, pentru că a urcat la volan în stare de ebrietate și fără permis de conducere. Totodată, între 2010-2018, pe numele acesteia au fost întocmite de către agenții de patrulare 43 de procese-verbale de contravenție.

Informațiile au fost făcute publice de către șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Balan, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, pe 16 mai 2010 polițistii de patrulare au stopat, la intersecția străzilor Creangă și Bucuriei din capitală, o mașină de model BMW X5 la volanul căreia se afla Svetlana Ungureanu. Aceasta a refuzat să treacă testul pentru stabilirea stării de ebrietate, respectiv Procuratura Buiucani a pornit în privința acesteia urmărirea penală în acest sens și a fost sancționată cu amendă de trei mii de lei.

În același an, susține șeful interimar al IGP, Svetlana Ungureanu a fost urmărită penal pentru huliganism, dar la 21 decembrie 2010, Judecătoria Râșcani din Chișinău a liberat-o de răspundere penală și a pedepsit-o cu amendă de două mii de lei.

Pe 31 decembrie 2016, șoferița a fost implicată într-un accident rutier în Orhei, fiind la volanul mașinii de model Porsche Cayenne, implicat în accidentul de ieri de la intersecția străzilor Alba Iulie și O. Ghibu. La 23 octombrie 2017, Judecătoria Orhei a pronunțat o hotărâre în privința acesteia, stabilind că Svetlana Ungureanu se afla în stare de ebrietate avansată, prin care au condamnat-o la patru luni de închisoare, cu suspendarea pedepsei pentru un termen de trei ani.

În seara zilei de 29 octombrie 2017, la volanul aceluiași automobil de model Porsche Cayenne, Svetlana Ungureanu a fost implicată într-un nou accident. Instanța a stabilit că mașina pe care o conducea, la fel în stare de ebrietate avansată, a intrat pe constrasens, pe str. N. Dimo din Chișinău, și a lovit un alt automobil care se deplasa regulamentar.

La 6 iunie 2018, judecătoria Chișinău a recunoscut-o vinovată de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și în lipsa permisului de conducere, aceasta fiind privată de dreptul de a conduce pentru un termen de doi ani la 11 ianuarie 2016, de către Judecătoria Râșcani din mun. Chișinău.

Pentru acest episod, Svetlana Ungureanu a fost condamnată la patru luni de închisoare într-un penitenciar pentru femei. Prin aceeași hotărâre a Judecătoriei Chișinău la acest termen a fost adăugată și pedeapsa cu patru luni de închisoare, care i-a fost aplicată pentru accidentul din Orhei. Respectiv, i-a fost stabilită o pedeapsă finală de șase luni de închisoare.

La 2 octombrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea respectivă.

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan, susține că între 2 octombrie 2018 – 4 ianuarie 2019, Svetlana Ungureanu a executat pedeapsa în Penitenciarul de la Rusca.

Contactat, Oleg Pantea, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a declarat pentru Ziarul de Gardă că Svetlana Ungureanu a stat în închisoare șase luni, între iulie 2018 și ianuarie 2019, fără a fi eliberată înainte de termen.

Pe 12 decembrie 2018 și Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârea din 6 iunie 2018 a Judecătoriei Chișinău în privința Svetlanei Ungureanu.

Între 2010-2018, potrivit șefului interimar al IGP, în privința Svetlanei Ungureanu au fost întocmite 43 de procese-verbale contravenționale, cele mai multe pentru:

  • conducerea fara centură – 8 cazuri;
  • ignorarea de sens obligatoriu – 5 cazuri;
  • provocarea accidentelor – 4 cazuri;
  • depașirea vitezei – 2 cazuri;
  • accidente ușoare – 2 cazuri
  • conducerea în stare de ebrietate – 2 cazuri;
  • fară revizie tehnică – 2 procese verbale;
  • parasirea locului accidentului;
  • folosirea telefonului.

În spațiul public au apărut mai mult secvențe video în care apare Sveltana Ungureanu, fiind în stare de ebrietate, la volanul aceluiași Porsche implicat în accidentul de ieri.