Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre achiziția din China…

Detalii despre achiziția din China a 80 de mii de teste pentru detectarea noului tip de coronavirus

La 4 aprilie 2020, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPSC) a semnat un contract de 1,9 milioane USD pentru achiziționarea a 80 de mii de teste pentru detectarea noului tip de coronavirus. Informația a fost făcută publică abia astăzi pe site-ul CAPCS.

Kit-urile de detecție conțin trei componente și permit realizarea testelor de diagnostic molecular. Acestea sunt cumpărate de Republica Moldova de la compania BGI Health (HK) Compani Ltd. din China. Potrivit șefului statului, acestea urmează să ajungă la Chișinău la sfârșitul acestei săptămâni, cu un avion pus la dispoziție de Federația Rusă.

Contactat de Ziarul de Gardă, Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), a declarat că nu cunoaște detalii despre respectiva achiziție, dar că va putea să se pronunțe asupra testelor în cauză doar atunci când accestea vor ajunge la ANSP.

Întrebat dacă nu ANSP este instituția care decide ce fel de teste urmează a fi cumpărate, Nicolae Furtună a precizat că, într-adevăr, instituția pe care o conduce a elaborat caietul de sarcini, dar că doar după ce vor ajunge testele va putea spune dacă acestea corespund cerințelor indicate.

Potrivit șefului ANSP, în situația actuală de pandemie la nivel mondial problema nu se referă la bani, ci la faptul că nu este de unde să procuri cele necesare. Nicolae Furtună susține că în cazul respectiv, cel mai probabil, s-ar fi ales producătorul care poate să livreze într-un termen cât mai scurt kit-urile, deoarece există agenți economici care au anunțat că ar putea să trimit teste în Moldova abia la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Șeful ANSP precizează că este vorba despre teste de diagnostic molecular și nu de teste rapide.

Potrivit autorităților, în ultimele 24 de ore, după procesarea a 465 de probe de laborator, alte 87 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus. Astfel, bilanțul cazurilor de Covid-19, înregistrate în R. Moldova a ajuns la 1.799. Totodată, alte 135 de persoane, infectate cu COVID – 19 se tratează de la domiciliu.