Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De la începutul pandemiei, 34…

De la începutul pandemiei, 34 de deținuți, testați pozitiv la COVID-19. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Penitenciarul nr.13

În cadrul sistemului penitenciar sunt înregistrate în rândul persoanelor private de libertate 20 cazuri active de COVID-19 și 14 cazuri aflate la etapa de recuperare. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, persoanele private de libertate a căror teste au fost confirmate pozitiv au fost transferați în Secția boli infecțioase a Penitenciarului nr.16-Pruncul unde urmează tratament, în regim de izolare și administrat conform protocolului clinic național, dintre acestea 19 cazuri prezintă forme ușoare ale bolii si 1 caz de gravitate medie.

Testarea pentru detectarea infecției SARS-CoV-2 se realizează în conformitate cu procedura de prelevare a probelor pentru testare la infecția COVID-19, aprobată de MSMPS și în conformitate cu Ordinul ANP nr. 198 din 11.06.2020 „cu privire la managementul de caz al deținuților suspecți/probabili, confirmați cu infecția COVID -19 in sistemul administrației penitenciare””, precizează ANP.

Până în prezent au fost efectuate 93 teste.

În perioada 11 martie – 25 august 2020 au fost înregistrate 68 cazuri cu infecția SarsCov-2 în rândul personalului penitenciar și 34 de cazuri COVID-19 în rândul persoanelor private de libertate. Dintre ele 18 au fost în Penitenciarul nr.13-Chișinău, 15 din Penitenciarul nr.17-Rezina și o persoană care a fost transferată din Ucraina. În perioada nominalizată în sistemul penitenciare nu a fost înregistrat nici un deces cauzat de COVID-19. 

La moment dotarea cu medicamente pentru tratamentul COVID-19 antivirale, antipiretice, anticoagulante, consumabile, inclusiv echipamente de protecție, dezinfectanți pentru personal și persoanele private de libertate sunt asigurate în cantități suficiente, anunță ANP.