Principală  —  IMPORTANTE   —   De la începutul campaniei de…

De la începutul campaniei de vaccinare, rata de vaccinare în rândul populației R. Moldova a atins pragul de 24%: „Constatăm o stagnare a procesului de vaccinare”

Captură privesc.eu

Ministerul Sănătății au anunțat miercuri, 20 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă că rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 24% în R. Moldova. Autoritățile din Sănătate avertizează cu privire la scăderea ratei de vaccinare în timpul pandemiei de COVID-19.

De la începutul campaniei de vaccinare, 90% din lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva virusului, ceea ce a contribuit la scăderea ratei de morbiditate în rândul acestora, susțin reprezentanții Ministerului de Sănătate.

„Constatăm o stagnare a ritmului procesului de vaccinare. La nivel național 24% la sută din persoane sunt vaccinate cu schema completă. Avem peste 90% din lucrătorii medicali vaccinați și peste 70% din angajații sistemului educațional vaccinați”, a declarat Svetlana Nicolăescu, secretara de stat a Ministerului Sănătății.

În continuare, conform datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, municipiile Chișinău și Bălți sunt cele mai afectate teritorii de COVID-19 și rămân sub cod roșu de alertă epidemiologică. Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat la 19 octombrie, că în astfel de condiții în R. Moldova ar putea fi instituită stare de urgență. Detalii aici.

„Am depășit nivelul stabilit de prag roșu. În mediu în fiecare zi am înregistrat 1 412 cazuri noi. Ne apropiem de numărul record înregistrat în martie în valul anterior când pe săptămână înregistram 11 mii de cazuri. Mortalitatea este în continuă creștere, ceea ce constituie o creștere cu 27% a nivelului de mortalitate. Avem câteva teritorii care prezintă cea mai înaltă îngrijorare. Bălți și Chișinău au înregistrat cea mai mare rată”, a mai menționat secretara de stat a Ministerului Sănătății.

Autoritățile din Sănătate au declarat că, în contextul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, situația din spitalele din țară a devenit complicată, iar la moment sunt activate peste trei mii de paturi pentru pacienții infectați cu COVID.

„La moment 317 persoane sunt internate în secția Anestezie și Terapie Intensivă, iar 36 dintre acestea sunt intubate. Peste 90% din paturile din spitale la nivel național sunt ocupate. Capacitățile maxime a sistemului de Sănătate sunt încă 1 000 de paturi care pot fi utilizate la necesitate. La moment sunt mobilizate 3 000 de paturi”, a precizat Nicolăescu.

De la începutul pandemiei, R. Moldova a înregistrat 319 614 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, R. Moldova a ajuns la 836 013 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze de ser împotriva COVID-19.

Pe 11 mai, în R. Moldova a început etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Procesul de imunizare se desfășoară în cadrul centrelor de vaccinare din țară, dar și prin organizarea echipelor mobile care se vor deplasa la persoanele vârstnice, care nu au posibilitatea să se deplaseze în acest scop.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, curent, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.