Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Cum poți ajuta refugiații…

UPDATE Cum poți ajuta refugiații din Ucraina

Zilnic, frontiera de stat a R. Moldova este traversată de ucraineni care au fost forțați să-și părăsească țara și casele lor, după ce Putin a atacat Ucraina.

În aceste zile, cetățenii R. Moldova au dat dovadă de o mobilizare și de o solidaritate fără precedent cu poporul ucrainean.

Oameni simpli, instituții de stat, agenți economici sau organizații non-guvernamentale s-au solidarizat cu cetățenii ucraineni și au demarat numeroase campanii de colectare a ajutoarelor.

ZdG a colectat aici toate modalitățile prin care puteți fi alături de refugiații din Ucraina.

Rețelele de magazine Linella, Metro și Kaufland organizează campanii umanitare pentru persoanele refugiate din Ucraina.

UPDATE/ Moldova for Peace / Moldova pentru Pace anunță că s-au golit depozitele și este nevoie de noi donații.

Totodată, Moldova for Peace / Moldova pentru Pace anunță despre platforma unde se pot face donații online, în euro.

Rețelele de magazine Linella, Metro și Kaufland organizează campanii umanitare pentru persoanele refugiate din Ucraina.

Astfel, administrațiile rețelelor de magazine au instalat boxe de colectare, unde clienții pot dona alimente greu perisabile, produse de igienă și apă.

Молдова для українців este site-ul ce întrunește toate anunțurile celor care oferă ajutor, dar și a refugiaților care prin această aplicație, au anunțat cum pot fi ajutați.

Astfel, accesând Я могу помочь, sunteți redirecționați spre un chestionar – Ajutor R. Moldova – Ucraina | Допомога P. Молдова – Україна, în care trebuie să completați dacă oferiți sau căutați ajutor, dar și ce tip de ajutor – cazare, transport, consiliere, voluntariat, traducere sau haine și alimente. Ulterior trebuie să notați prenumele, numărul de telefon, raionul și alte detalii. Aplicația oferă și versiunea în limba ucraineană a acestor opțiuni. Deci, documentul poate fi accesat și de cetățenii R. Moldova care oferă ajutor, dar și de cetățenii ucraineni care sunt în căutare de cazare, transport, consiliere, voluntariat, traducere, haine sau alimente.

Totodată, la rubrica Помощь беженцам, deja sunt centralizate anunțurile cu tipul de ajutor care poate fi acordat.

Astfel, există mai multe categorii de ajutor – cazare, transport, consultație, voluntariat și haine. Accesând una dintre aceste categorii, sunteți redirecționați spre o altă pagină cu informații adiționale în care trebuie să indicați numele și numărul de telefon al persoanei care oferă ajutor, în ce constă acest ajutor, dar și data și ora publicării.

Următoarea rubrică este denumită ищу помощи și întrunește aceleași categorii. Astfel, cetățenii R. Moldova care au completat chestionarul, dar încă nu au fost contactați de refugiați, prin intermediul acestei rubrice, pot lua singuri legătura cu ucrainenii care, astfel, au anunțat că au nevoie de cazare, transport, consultație, voluntariat și haine.

Cea de-a treia rubrică, Полезная информация, la fel se orientează spre refugiați, oferind informații despre ajutor medical, rezerve de hrană, căi de telecomunicație, cum pot ajunge la organele de stat și chiar cum își pot găsi un loc de muncă.

Totodată, rămâne activă pagina de pe facebook , Ajutor ucraineni în Moldova / SOS Українці Молдовa Aici, cetățenii R. Moldova anunță că oferă mâncare și adăpost, cazare gratuită pentru refugiații din Ucraina. Locuințele puse la dispoziție se află în Chișinău, dar și în afara orașului, prin sate.

Pe 999.md, sub denumirea Жильё для беженцев, se anunță despre case și apartamente ce pot fi oferite gratuit refugiaților.

La centrul MOLDEXPO (str. Ghioceilor, 1), unde sunt cazați refugiați, zilnic, între orele 09:00-16:00, voluntarii recepționează produse alimentare, pături și haine groase. Totodată, municipalitatea îndeamnă cetățenii să nu aducă produse alimentare care necesită preparare sau pregătire termică sau cu termen de valabilitate redus. Persoana de contact, Petru Grecu: 0602 35 235.

Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații umanitare în susținerea poporului ucrainean. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro. Pentru a face donația prin MPay, se vor parcurge următorii pași (click aici).

Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat că va fi deschis un depozit unde vor fi stocate donațiile și ajutoarele umanitare pentru refugiații din Ucraina. Acesta va fi deschis în cadrul întreprinderii cooperatiste de comerț exterior Moldcoopimpex a Moldcoop. Gestiunea ajutoarelor umanitare se va face de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Cetățenii moldoveni care vor să se implice, pot telefona la numărul – 080080011;

Linia verde pentru refugiați este – 080001527;

Puteți dona bani pentru refugiați și prin intermediul platformei caritate.md, la rubrica Să fie PACE pe Pământ, expediind SMS cu conținutul 830 la 2910(abonații Unite) și 2910 (abonații Moldcell), în valoare de 45 de lei. Sunând la numărul 090009002 (abonații Moldtelecom), pot dona 45 lei.

Potrivit MAI, în perioada 24.02.2022 – 03.03.2022, ora 04.00, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 136 386 cetățeni ai Ucrainei. În aceeași perioadă au părăsit teritoriul Republicii Moldova 74 816 cetățeni ai Ucrainei. Acum, pe teritoriul național au rămas 61 570 cetățeni din Ucraina.