Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Copiii social-vulnerabili - „eroii” carității…

Copiii social-vulnerabili – „eroii” carității politice în ajun de Paști

Politicienii se promovează prin acte de caritate și fotografii în care apar și copii din familiile social-vulnerabile. În timp ce Igor Dodon apare alături de o familie cu 15 copii, cărora le-a donat o casă, Constantin Țuțu se laudă cu cizmele de cauciuc dăruite. Consiliul de Presă cere Avocatului Poporului să oprească exploatarea imaginii copiilor în scop electoral, fapt ce cauzează discriminarea și stigmatizarea acestora. 

Sâmbătă, 7 aprilie, Igor Dodon a publicat pe o rețea de socializare un mesaj însoțit de mai multe fotografii cu o familie cu 15 copii care ar fi beneficiat de un cadou în ajunul sărbătorilor de Paști prin intermediul Fundației de Binefacere a Galinei Dodon ”Din Suflet”, despre care ZdG a scris că nu a publicat niciun raport despre proveniența veniturilor.

„Împreună cu soția am oferit cheile unei noi locuințe, familiei X din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă. Soții X cresc 15 copii – 11 băieți și 4 fete, iar în această lună urmează să apară pe lume al 16-lea copil. Casa în care locuia familia respectivă era într-o stare deplorabilă, iar copiii se înghesuiau în 2 camere. Unii din ei dormeau pe saltea, la podea. Astfel, împreună cu soția, am decis să le oferim un sprijin, și le-am procurat o casă spațioasă pe care și-o doreau foarte mult”, a scris președintele.

La 5 aprilie, și Constantin Țuțu, deputat pe listele Partidului Democrat a făcut publice mai multe fotografii în urma vizitei sale la Trușeni și Durlești, în care apare alăturii de copii din familii social-vulnerabile, după ce le-a oferit în dar cizme de cauciuc și mai multe produse alimentare.

Recent, Consiliul de Presă a expediat o scrisoare deschisă către Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului în care cer să oprească exploatarea imaginii copiilor în scop electoral, precizând că este o sfidare a normelor de bun simț.

„Asemenea acte de exploatare a imaginii copiilor în scop de promovare politică reprezintă încălcări grave ale legislației care protejează drepturile copiilor, or, orice expunere publică este permisă doar dacă nu dăunează interesului superior al copilului. În cazurile menționate, divulgarea identității și prezentarea intenționată într-un context care să genereze milă și compasiune pot afecta interesul superior al copilului, și anume dezvoltarea lui într-un mediu prietenos și de securitate. Acești copii devin vulnerabili la discriminare și stigmatizare”, se  precizează în scrisoarea Consiliului de Presă.

Totodată, Consiliul de Presă face apel către instituțiile mass-media să nu publice fotografii în care apar politicieni ce oferă daruri copiilor aflați în dificultate sau să protejeze identitatea beneficiarilor atât prin prelucrarea fotografiilor, cât și prin formularea textelor.