Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comitetul European pentru Drepturi Sociale…

Comitetul European pentru Drepturi Sociale găsește 277 încălcări legate de copii, familii și migranți în 31 de țări în 2015

Comitetul European pentru Drepturi Sociale (CEDS) astăzi a publicat concluziile sale anuale pentru 2015, care arată 277 încălcări ale Cartei Sociale Europene în 31 de state membre ale Consiliului Europei.

CEDS a adoptat 762 de concluzii cu privire la articolele Cartei referitoare la copii, familii și migranți:

• dreptul copiilor și tinerilor la protecție (articolul 7);

• dreptul lucrătoarelor la protecția maternității (articolul 8);

• dreptul familiei la protecție socială, juridică și economică (articolul 16);

• dreptul copiilor și tinerilor la protecție socială, juridică și economică (articolul 17);

• dreptul lucrătorilor migranți și a familiilor lor la protecție și asistență (articolul 19);

• dreptul lucrătorilor cu responsabilități familiale la egalitatea de șanse și de tratament (articolul 27);

• dreptul la locuință (articolul 31).

„Drepturile sociale suferă în acest climat economic și politic dificil. Statele au obligația de a proteja persoanele vulnerabile, inclusiv persoanele în vârstă, copiii, persoanele cu handicap și migranții. Carta socială este Constituția Social pentru Europa și o componentă esențială a arhitecturii noastre a drepturilor omului. Fac apel la statele noastre membre să respecte standardele Cartei și constatările „, a declarat secretarul general Thorbjørn Jagland.

Au fost 432 de concluzii de conformitate și 91 de cazuri în care Comitetul a fost în imposibilitatea de a evalua situația din cauza lipsei de informații.

Comitetul, în special, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile refugiaților, pe noțiunea de munci ușoare pentru copii, cu privire la drepturile lucrătorilor detașați, la testele de limbă și cerințe de locuințe în contextul reîntregirii familiei, la expulzările în caz de amenințare la adresa securității naționale, sau infracțiune contra intereselor publice sau bunelor moravuri și de remunerare în timpul concediului pentru creșterea copilului.

Concluziile privitor la Republica Moldova se referă la 24 de situații și sunt după cum urmează: 6 concluzii de conformitate, 12 concluzii de neconformitate. În ceea ce privește celelalte 6 situații, Comitetul are nevoie de informații suplimentare, în scopul de a examina situațiile. Comitetul consideră că absența informațiilor solicitate se referă la o încălcare a obligației de raportare încheiate de Republica Moldova în conformitate cu Carta. Comitetul cere Guvernului să remedieze această situație prin furnizarea informațiilor în următorul raport.

Carta socială europeană este un tratat al Consiliului Europei, semnat la Torino la 18 octombrie 1961, care garantează libertăți de zi cu zi și drepturi fundamentale: locuință, sănătate, educație, ocuparea forței de muncă, protecția juridică și socială, libera circulație a persoanelor, non- discriminare. Substanța Cărții a fost completată de o versiune revizuită din 1996.

Comitetul European pentru Drepturi Sociale este un organism compus din 15 membri independenți și imparțiali. Se pronunță cu privire la conformitatea legislației și practicii statelor membre cu Carta. Comitetul are două proceduri pentru a se asigura că statele părți se conformează angajamentelor asumate în temeiul Cartei: rapoarte naționale și plângeri colective. În cadrul procedurii de raportare se adoptă „concluzii” și în ceea ce privește procedura de reclamații colective adoptă „decizii”. Un protocol deschis spre semnare în 1995, care a intrat în vigoare în 1998, permite organizațiilor sindicale naționale și internaționale, organizații patronale și organizațiile non-guvernamentale să prezinte Comitetului plângerile lor cu privire la încălcarea Cartei.