Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Codul galben de „alertă teroristă”…

Codul galben de „alertă teroristă” din regiunea transnistreană, prelungit până pe 5 noiembrie

Sursa foto: novostipmr.com

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a prelungit codul galben de „alertă teroristă” pe teritoriul regiunii transnistrene până pe 5 noiembrie. Un decret în acest sens a fost semnat joi, 20 octombrie 2022. Potrivit documentului, codul galben a fost prelungit pentru încă 15 zile.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate, conform căruia libera circulație din regiunea transnistreană a fost restricționată până pe 10 mai inclusiv, după ce pe 25, 26 și 27 aprilie, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii.

Pe 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Ulterior, în noaptea din 25 spre 26 aprilie, presa de la Tiraspol a scris că ar fi fost auzite explozii lângă satul Parkani din regiune, iar în dimineața de 26 aprilie, au fost înregistrate explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, fiind avariate două antene de radiocomunicații.

După asta, pe 27 aprilie, așa-zisul minister de interne din stânga Nistrului a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina în direcția satului Cobasna, unde se află un depozit militar.

O nouă provocare în stânga Nistrului a avut loc pe 3 mai. Așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că au doborât o dronă încărcată cu material explozibil în regiunea satului Maiak, raionul Grigoropol. Ulterior, pe 4 mai, așa-numitul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că la adresele electronice ale unor instituții din stânga Nistrului au venit mesaje anonime despre minarea mai multor clădiri. Potrivit Tiraspolului, peste 20 de clădiri din regiunea transnistreană, inclusiv sediile unor „judecătorii”, mai multe școli și toate gările auto din regiune au fost verificate de specialiști. În urma verificărilor, „dispozitive explozive nu au fost găsite”.

Pe 10 mai, Tiraspolul a prelungit codul roșu de alertă teroristă până pe 25 mai.

La trei zile după această decizie, așa-zisul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că în dimineața zilei de 13 mai au avut loc două tentative de incendiere a unor clădiri din regiune. Primul caz ar fi fost înregistrat la un depozit de petrol, iar al doilea – lângă clădirea așa-numitului Comisariat Militar din regiune. Potrivit sursei citate, în ambele cazuri nu au fost raportate pagube sau victime.

Ulterior, în regiune a fost stabilit așa-numitul cod galben de alertă de securitate pentru perioada 25 mai-08 iunie 2022.

În acea perioadă, Biroul politici de reintegrare a îndemnat cetățenii moldoveni să evite deplasările nejustificate în regiunea transnistreană sau care pot genera riscuri de limitare ilegală în drepturile și libertățile universal garantate.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, printre măsurile dispuse atunci de așa-numitele autorități de la Tiraspol figurau: obligarea înregistrării cetățenilor la deplasarea prin pretinsele puncte de trecere ale Tiraspolului, instalarea posturilor de control la intrarea în orașele din regiune, sporirea controlului detaliat și cu mijloace tehnice speciale a mijloacelor de transport ce intră sau ies din regiune, inclusiv a celor aflate în gările auto și feroviare din stânga Nistrului și municipiul Bender.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.