CNAS atenţionează despre necesitatea prezentării Certificatului de viaţă

De la începutul anului 2019, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a constatat că peste 100 de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale nu au prezentat în termenul stabilit Certificatul de viaţă.

CNAS atenţionează că pentru a beneficia de drepturile cuvenite în cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarul are obligaţia de a transmite anual Certificatul de viaţă până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an.

Certificatul menţionat este necesar pentru continuarea pe  parcursul anului următor a procesului de plată şi transfer a prestaţiei  pe contul beneficiarului. Certificatul de viaţă se semnează în prezenţa persoanei care are dreptul la pensie de către instituţia competentă a celeilalte părţi contractante, care confirmă că documentul a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei. În cazul în care Certificatul de viaţă nu este prezentat, transferul pensiei stabilite se suspendă de la 1 ianuarie a anului viitor. Plata pensiei se reia de la data suspendării, numai  cu condiţia de prezentare a documentului.

Informaţia este adresată beneficiarilor de pensie în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale, semnate de către R. Moldova şi 12 state europene (Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania). În prezent, CNAS plăteşte circa 540 de pensii în baza acordurilor bilaterale cu alte state.

Formularul Certificatului de viaţă poate fi accesat AICI.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *