Principală  —  IMPORTANTE   —   CNAM susține că de la…

CNAM susține că de la 1 noiembrie persoanele asigurate vor achita mai puțin pentru medicamentele parțial compensate, iar lista acestora urmează a fi completată

Imagine simbol

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a emis o notă informativă prin care anunță că, începând cu 1 noiembrie curent, persoanele asigurate vor achita mai puțin pentru medicamentele parțial compensate, iar lista acestora urmează a fi completată cu forme farmaceutice noi. Urmare a modificării unor ordine comune ale Ministerului Sănătății (MS) și CNAM din noiembrie va fi pusă în aplicare o nouă metodologie de calcul a sumelor fixe compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

Potrivit CNAM, nu vor mai exista ratele de compensare de 40%, 60% şi 80% din preţul mediu cu amănuntul al denumirilor comerciale ce revin unei denumiri comune internaţionale din lista de medicamente compensate. Potrivit noilor modificări, preţul medianic cu amănuntul al preparatelor parţial compensate, în funcţie de denumirea comună internaţională și doză, va fi acoperit în proporţie de 100% din fondurile AOAM.

Conform estimărilor efectuate de CNAM, plata achitată de cetăţeni pentru medicamentele parţial compensate se va reduce în medie cu aproape 40 la sută.

„Pentru unele medicamente, suma fixă compensată de CNAM se va majora esențial față de cea acoperită în prezent. De exemplu, la medicamentele pentru tratamentul depresiei suma compensată de CNAM se va majora cu 150,5% , pentru demență – cu 153,9%, osteoporoză – 148,7%. Totodată, farmaciştilor le va fi mai uşor să aplice noul mecanism”, anunță reprezentanții CNAM.

Persoanele asigurate vor beneficia în continuare de cel puțin un preparat gratuit ce revine denumirii comune internaţionale din lista medicamentelor compensate. După aplicarea noii metodologii de compensare, numărul preparatelor oferite gratuit din cele compensate parţial va creşte cu 27,5%.

De la 1 noiembrie lista de medicamente compensate va fi completată cu forme farmaceutice noi pentru denumirea comună internaţională meloxicamum care va fi oferită și sub formă de supozitoare de 7,5 mg şi 15 mg pentru tratamentul maladiilor osteoarticulare. În această listă vor fi incluse dozele şi formele farmaceutice care au reapărut pe piaţă, şi anume: mesalazinum supozitoare şi comprimate de 500 mg pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv, ketoprofenum pulbere/soluţie orală de 80 mg utilizat în cazul maladiilor osteoarticulare şi silymarinum capsule de 70 mg pentru tratamentul episodic al bolilor aparatului digestiv (hepatită cronică, fibroză și ciroză hepatică).

Din listă vor fi excluse dozele şi formele farmaceutice care nu sunt prezente pe piaţă în momentul colectării preţurilor din farmacii pentru calcularea sumelor fixe compensate.

În 2021, pentru medicamentele compensate au fost planificate 678,6 milioane de lei, dintre care aproape 460 de milioane au fost alocate în primele nouă luni ale anului, în creştere cu peste patru milioane comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai mult de jumătate din preparate au fost compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare.

Medicamentele compensate integral sau parţial din fondurile AOAM sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog, care indică în reţetă denumirea comună internaţională a medicamentului. Beneficiarul, la rândul său, alege la farmacie medicamentul compensat dintr-un număr de preparate cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeaşi denumire comună internaţională.

Vedeţi aici paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate.