Principală  —  IMPORTANTE   —   CMC continuă să-i dea tot…

CMC continuă să-i dea tot mai multă putere lui Ceban: l-a împuternicit să aprobe, la solicitarea Î.M. Regia „Autosalubritate”, tarifele pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău – DOC

După ce primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit săptămâna trecută de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău, marți, 21 iunie, Ceban a fost delegat de CMC să aprobe, la solicitarea Î.M. Regia „Autosalubritate”, tarifele pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău.

Proiectul de decizie a fost susținut de 33 de consilieri municipali. Conform documentului, plata pentru evacuarea deșeurilor municipale se va calcula în baza normelor de acumulare a deșeurilor pe tipuri de consumator.

Responsabilii din cadrul întreprinderii susțin că majorarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău a fost cauzată inclusiv de creșterea prețurilor la motorină, costul serviciilor de transportare a deșeurilor de la stația de transfer la poligonul Țânțăreni majorându-se cu 60-70%.

Înainte ca CMC să aprobe proiectul, Ion Cebanu, președintele fracțiunii PL din CMC, a afirmat că majorările sunt neargumentate economic și că membrii CMC îi oferă primarului capitalei „drepturi exagerate”.

„(…) Stimați socialiști, puneți directorul acesta să vină odată cu cifra de 26 să o argumenteze, astăzi deja cu 17 lei. Dvs. vă dați seama, noi trebuie să stabilim prețul probabil pe următorii 10 ani. Iată cum să stabilești prețurile. Dvs. vorbiți despre metodologie, noi acum am depistat că nu este niciun fel de metodologie (…). Stimați colegi, voi vă dați seama pentru ce v-au delegat oamenii aici? Pe voi vă roade mai repede să votați, dar vă dați seama că puneți pe spatele oamenilor niște majorări neargumentate economic. Mai mult ca atât, voi nu o faceți direct, asumat, dar îi dați primarului niște drepturi exagerate. Pentru ce v-a mai votat pe voi oamenii?”, a declarat Ion Cebanu.

Tarifele propuse de Î.M. Regia „Autosalubritate” pentru colectarea și transportarea deșeurilor municipale:

Serviciile prestate agenților economici, entităților din orașul Chișinău pentru un metru cub:

  • fără TVA – 210 de lei
  • cu TVA – 252 de lei

Serviciile prestate populației orașului Chișinău pentru un mteru cub:

  • fără TVA – 105 de lei

Tariful lunar pentru o persoană fizică:

  • la bloc – 17,50 de lei
  • case particulare – 35 de lei

3. Ajustarea Tarifelor Pent… by Milena Onisim

Î.M. Regia „Autosalubritate” este o întreprindere autogestionară, care funcţionează în componenţa Direcţiei generale locativ-comunale și amenajare a municipiului Chişinău. Printre activitățile întreprinderii se numără: colectarea şi transportarea deşeurilor menajere solide, precum și prelucrarea şi înhumarea deşeurilor menajere solide la gunoiştea municipală.

Pe 13 iunie, CMC a aprobat Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie. Totodată, prin aceeași decizie, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Subiectul cu privire la majorarea tarifului pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost dezbătut de CMC aproximativ o lună. La câteva ore după ce consilierii municipali au aprobat metodologia, pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău a fost publicat un comunicat prin care se anunța despre majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Astfel, de pe 1 iulie, tariful pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, pentru oraș și suburbii, va fi de 6 lei. Autoritățile municipale au declarat că 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.