Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CMC a aprobat suplinirea surselor…

CMC a aprobat suplinirea surselor Fondului de rezervă cu 20 de milioane de lei, pentru finanțarea lucrărilor de lichidare a consecințelor ploii puternice din seara zilei de 9 august

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat, în cadrul ședinței din 18 august, alocarea sumei de 20 de milioane de lei pentru majorarea cuantumului Fondului de rezervă al municipiului, care urmează a fi repartizați pentru lichidarea consecințelor ploii abundente de săptămâna trecută, care a făcut mai multe distrugeri în sectoarele Ciocana și Râșcani ale capitalei.

Potrivit unei note informative a Primăriei Chișinău, în cadrul ședinței CMC, primarul Ion Ceban a prezentat un raport privind lichidarea consecințelor ploii puternice din 9 august, unde a expus pașii întreprinși de executiv pentru rezolvarea problemelor apărute în sectoarele orașului.

Totodată, Ceban a precizat că valoarea estimativă a pagubelor înregistrate ca urmare a averselor este de peste 20 de milioane de lei, respectiv, solicitând suplinirea Fondului de rezervă cu suma enunțată.

„Potrivit deciziei aprobate, Comisia de administrare a Fondului de rezervă al municipiului Chișinău va asigura repartizarea mijloacelor pentru înlăturarea consecințelor ploilor, ținându-se cont de necesarul prezentat de entitățile responsabile”, anunță primăria capitalei.

A doua zi după ploaia puternică din Chișinău, pe 10 august 2022, Comisia pentru administrarea Fondului de rezervă a alocat 2,5 milioane de lei din sursele Fondului, conform deciziei Comisiei pentru situații excepționale, pentru înlăturarea consecințelor ploii abundente de săptămâna trecută.

Ceban convoacă Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău în urma ploilor abundente din capitală: „Din Fondul de rezervă vor fi alocate 2,5 milioane de lei pentru înlăturarea pagubelor”

Ploaia puternică din seara zilei de 9 august a doborât sau scos din rădăcini mai mulți copaci și a inundat mai multe străzi din Chișinău. Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, cele mai afectate sectoare au fost Râșcani și Ciocana. Tot marți seara, un bărbat de 43 de ani a murit după ce a călcat într-o băltoacă unde erau căzute două fire electrice, pe strada Dumitru Rîșcanu din Chișinău.

A doua zi, pe 10 august, pe rețele de socializare au apărut imagini cu un șantier inundat din strada Calea Orheiului, unde urmează să fie construit un ansamblu rezidențial. Atunci, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Agenția de Supraveghere Tehnică va sesiza Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) referitor la această construcție și a îndemnat autoritățile municipale să nu mai elibereze „acte ilegale în domeniul construcției”.

De cealaltă parte, Primăria municipiului Chișinău a informat că „autorizația pentru executarea lucrărilor a fost eliberată în iunie 2021, în conformitate cu normele legale”.

„Cât privește competențele de supraveghere și controlul asupra executării lucrărilor pe șantier, acestea îi revin Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale”, anunța pe 10 august primăria capitalei.

Potrivit autorităților municipale, obiectul autorizat urma să intre obligatoriu în planul de control al AST, care are misiunea de a preveni non calitatea și de a verifica periodic șantierele din țară, inclusiv cele din Chișinău.

Pe 16 august, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a anunțat că s-a autosesizat în cazul șantierului în construcție al unui ansamblu rezidențial din Calea Orheiului, municipiul Chișinău, care a fost inundat în urma ploii puternice din 9 august.

Potrivit Agenției, în rezultatul examinării șantierului s-a constatat că o porțiune de aproximativ 30-35 metri din lungimea peretelui de sprijin a taluzului gropii de fundație s-a prăbușit, fiind deteriorate rețelele de canalizare orășenești, iar din cauza cantității mari de apă infiltrată în sol, există riscul surpării taluzului gropii de fundație și pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică susține că, în rezultatul examinării șantierului inundat din strada Calea Orheiului din capitală, s-a constatat că „există riscul surpării taluzului gropii de fundație și pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă”