Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agenția pentru Supraveghere Tehnică susține…

Agenția pentru Supraveghere Tehnică susține că, în rezultatul examinării șantierului inundat din strada Calea Orheiului din capitală, s-a constatat că „există riscul surpării taluzului gropii de fundație și pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă”

Agenția pentru Supraveghere Tehnică anunță marți, 16 august, că s-a autosesizat în cazul șantierului în construcție al unui ansamblu rezidențial din Calea Orheiului, municipiul Chișinău, care a fost inundat în urma ploii puternice din 9 august.

Potrivit Agenției, în rezultatul examinării șantierului s-a constatat că o porțiune de aproximativ 30-35 metri din lungimea peretelui de sprijin a taluzului gropii de fundație s-a prăbușit, fiind deteriorate rețelele de canalizare orășenești, iar din cauza cantității mari de apă infiltrată în sol, există riscul surpării taluzului gropii de fundație și pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă.

„În rezultatul examinării șantierului, Agenția a constatat că lucrările de construire la obiectiv se află la fază de execuție a lucrărilor de betonare și armare a fundației și a peretelui de sprijin, mai jos de cota zero(parcări subterane).

De asemenea, s-a constatat, că din cauza precipitațiilor atmosferice abundente, o porțiune de aproximativ 30-35 metri din lungimea peretelui de sprijin a taluzului gropii de fundație, s-a prăbușit. Drept consecință au fost deteriorate rețelele de canalizare orășenești și o porțiune a tunelului subteran de scurgere a apelor din lacurile de acumulare din partea localității Grătiești. Totodată, Din cauza deteriorării rețelelor, direcția de scurgere a apelor s-a modificat, acestea acumulându-se în groapa de fundație și ulterior înfiltrându-se în pământ”, menționează Agenția pentru Supraveghere Tehnică.

Astfel, Agenția susține că, „din cauza cantității mari de apă infiltrată în sol, există riscul surpării taluzului gropii de fundație și pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă”.

De asemenea, Agenția pentru Supraveghere Tehnică susține că terenul respectiv, potrivit Planului Urbanistic General (PUG), se află în zona cu codificare „S” zonă specială, care, ulterior, în baza deciziei Consiliului Municipal Chișinău, a fost modificată în zona locativă „R7”. Însă, Agenția menționează că, conform condițiilor PUG, pot fi modificate doar Zonele „D” și „Re”, care cuprind terenuri ce sunt subiecte de dezvoltare viitoare.

„Administrația Publică Locală a eliberat acte permisive pentru executarea lucrărilor de construire a unui ansamblu rezidențial cu încăperi comerciale, prestări servicii și parcare auto supraterană și subterană, R.Î.(3-4) S+P+15E. Este de menționat faptul că, terenul potrivit Planului Urbanistic General (PUG) se află în zona cu codificare ”S” zonă specială, care ulterior în baza deciziei consiliului municipal Chișinău, a fost modificată în zona locativă R7.

Conform condițiilor PUG, prin Planul Urbanistic Zonal(PUZ) pot fi modificate doar Zonele D și Re, care cuprind terenuri ce sunt subiecte de dezvoltare viitoare. În acest caz, regulamentul de zonare se stabilește prin corespunderea tipului de funcțiune cu densitatea admisă în condițiile regulamentului de zonare pentru funcțiuni rezidențiale, comerciale și industriale. Zonele de tip D și Re sunt aprobate de către consiliul municipal pe baza Planului Urbanistic de Detaliu elaborat pentru cartierul care va deveni subiect fie de dezvoltare fie de revitalizare”, mai anunță Agenția pentru Supraveghere Tehnică.

Astfel, Agenția pentru Supraveghere Tehnică anunță că a emis și înmânat administrației publice locale, o prescripție privind înlăturarea neconformităților și a fost inițiat un control inopinat la obiectul din strada Calea Orheiului, municipiul Chișinău. Potrivit Agenției, constatările și rezultatele controlului vor fi stabilite în procesul-verbal de control întocmit în rezultatul verificărilor.

Ploaia abundentă din seara zilei de 9 august a doborât sau scos din rădăcini mai mulți copaci și a inundat mai multe străzi din Chișinău. Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, cele mai afectate sectoare au fost Râșcani și Ciocana. Tot marți seara, un bărbat de 43 de ani a murit după ce a călcat într-o băltoacă unde erau căzute două fire electrice, pe strada Dumitru Rîșcanu din Chișinău.

A doua zi, pe rețele de socializare au apărut imagini cu șantierul inundat din strada Calea Orheiului. Atunci, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Agenția de Supraveghere Tehnică va sesiza Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) referitor la această construcție și a îndemnat autoritățile municipale să nu mai elibereze „acte ilegale în domeniul construcției”.

De cealaltă parte, Primăria municipiului Chișinău a informat că „autorizația pentru executarea lucrărilor a fost eliberată în iunie 2021, în conformitate cu normele legale”.

„Cât privește competențele de supraveghere și controlul asupra executării lucrărilor pe șantier, acestea îi revin Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale”, anunța pe 10 august primăria capitalei.

Potrivit autorităților municipale, obiectul autorizat urma să intre obligatoriu în planul de control al AST, care are misiunea de a preveni non calitatea și de a verifica periodic șantierele din țară, inclusiv cele din Chișinău.