Principală  —  citiți joi   —   Citiți joi în ZdG: Detalii…

Citiți joi în ZdG: Detalii din dosarele licitațiilor trucate, problemele cu care se confruntă sportivii noștri în drumul spre medalii și informații despre „furtul miliardului” și „spălătoria rusească”

În ediția din 21 iulie a Ziarului de Gardă citiți o anchetă despre dosarele licitațiilor trucate. Aflați cum mai multe dosare penale inițiate, anterior, pentru fraudarea licitațiilor publice rămân, până în prezent, fără finalitate și nicio persoană vizată nu a fost condamnată cu executare. Companiile implicate continuă să câștige proceduri de achiziții publice, inclusiv cu autoritățile contractante vizate în aceleași dosare de trucare a licitațiilor. Ziarul de Gardă a analizat parcursul acestor dosare și ale companiilor vizate, dar și al altor firme ale acelorași proprietari. Majoritate nu au fost înscrise, nici până în prezent, în Lista de interdicție a operatorilor economici.

Tot în ediția de joi a ziarului găsiți un reportaj special despre problemele cu care se confruntă sportivii noștri. La începutul lunii iunie curent, Guvernul a aprobat avizul asupra proiectului de lege care prevede dublarea bursei lunare pentru sportivii de performanță. La mai mult de o lună de la acel moment, legea încă nu a fost votată în a doua lectură, iar campionii noștri continuă pregătirile de marile competiții în incertitudine și în condiții financiare precare. Dar bursele infime ale sportivilor din R. Moldova nu sunt singura problemă care îi poticnește în drumul lung spre glorie. Ziarul de Gardă a însoțit mai mulți sportivi de performanță la antrenamentele lor și a discutat cu ei despre cât de greu este să obții rezultate înalte, fără un suport corespunzător din partea statului.

În noul număr al ziarului găsiți și un interviu cu scriitoarea Anne Applebaum, autoarea cărților „Gulag: o istorie a închisorilor sovietice”; „Cortina de fier: zdrobirea Europei de Est 1944-56”; „Foametea roșie: războiul lui Stalin în Ucraina”. Scriitoarea ne-a spus viața oamenilor într-o Moldovă ocupată de ruși ar fi ca viețile oamenilor din Belarus care nu au libertăți și care sunt foarte săraci.

Și tot în ediția de mâine mai citiți un interviu cu membrii Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, Tamara Razin și James Wasserstrom despre furtul miliardului, „spălătoria rusească” și atacurile raider care au „înflorit” și au avut loc în cadrul unui sistem și nu pot fi examinate separat.


SONDAJ: Cum raționalizăm consumul? E posibil fără o creștere a veniturilor?

INTERVIU: „Cum ar fi viața lor într-o Moldovă ocupată de ruși? Ca viețile oamenilor din Belarus care nu au libertăți și care sunt foarte săraci”. Interviu cu scriitoarea Anne Applebaum.

ANCHETE: Dosarele licitațiilor trucate: Ședințe amânate, zero condamnări cu executare și firme „abonate” în continuare la banii publici

VIAȚA REDACȚIEI: 18 ani de ZdG: Ce probleme îi macină pe cititori?

REPORTAJ SPECIAL: Campioni la sărăcie. Sportul, cea mai frumoasă formă de patriotism.

INFOTECA DREPTURILOR: Cazurile de malpraxis. Cum ne protejăm?

CITITORUL DE GARDĂ: Energia regenerabilă: cum poate fi produsă o cantitate salvatoare pentru R. Moldova?

ARTA DE GARDĂ: Delegația UE te invită la o serie de concerte de muzică clasică

GASTRONOMIE: Cremă de zahăr ars

EDITORIAL

Aneta Grosu: Cum l-ar fi putut ZdG salva pe Igor Dodon de închisoare?

Petru Grozavu: Războiul din Ucraina: o „lecție deschisă” pentru Occident?

Laura Catărău: Da, încă e război. Ce m-a învățat Liza, fetița cu sindromul Down, care a decedat la Vinița