Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine sunt candidații la funcția…

Cine sunt candidații la funcția de Avocat al Poporului pentru protecția drepturilor copilului

La concursul pentru funcția de Avocat al poporului pentru protecția drepturilor copilului au fost depuse cinci dosare. Comisia specială a constatat că toți cinci pretendenți, Maia Bănărescu, Jana Costachi, Aurelia Hâncu, Eugen Rusu, Tatiana Crestenco, întrunesc condițiile de eligibilitate și sunt admiși la interviul public.

Pe data de 25 ianuarie 2016, ora 14.00, aceștia urmează să susțină interviul public în fața Comisiei speciale, pentru a demonstra cunoştinţe şi abilităţi în sfera de activitate a instituției Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului. Comisia va evalua candidaturile în baza capacităţilor și performanțelor profesionale. Ulterior, vor fi selectați doi candidați care vor fi prezentați plenului Parlamentului pentru numire. Ședința Comisiei speciale este publică.

Maia Bănărescu – șefa Direcției drepturile omului și cooperare externă la Curtea Constituțională. Anterior a exercitat funcția de șefă a secretariatului la CC și lector superior la Catedra de științe juridice a Academiei de Administrare Publică.

Jana Costachi – președinte, coordonator național al proiectelor implimentate de Asociația Femeilor de Carieră, expert internațional Monitor al Muncii Copiilor și Muncii Forțate. Jana Costachi are mai mult de 15 ani de experienţă în domeniul politicilor sociale, drepturilor copilului, migraţiei forţei de muncă, combaterii traficului de fiinţe umane, politici gender.

Eugen Rusu – consultant la Institutul Național al Justiției. Anterior a exercitat funcțiile de procuror general adjunct al R. Moldova și șef de secție la Procuratura generală. ZdG a scris în 2013 despre „imperiul” imobiliar al acestuia și despre scandalurile în care a fost implicat.

Tatiana Crestenco – șefă a Serviciului protecția drepturilor copilului, Oficiul Avocatului Poporului. Anterior a activat la Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, în funcție de consultant superior în cadrul  Secției pentru drepturile copiilor.

Aurelia Hâncu – directoare a Palatului de Cultură a Feroviarilor, fostă directoare a Centrului de creație pentru copii și tineri „Artico”, demisă de câteva ori din funcție pentru grave încălcări în activitate și restabilită prin decizie judecătorească a CSJ. Aurelia Hâncu, a fost demisă în luna ianuarie 2012 de către ministrul Educației pentru administrare defectuoasă a instituției și tot atunci CCCEC (actual CNA) a anunțat că efectuează verificări pentru a vedea dacă deschide pe numele ei un dosar penal pentru exces de putere. Aurelia Hâncu a fost învinuită că a colectat ilegal bani de la părinții copiilor care frecventau centrul și de faptul că l-a inclus în lista dansatorilor care au plecat la un concurs în Turcia și pe soțul său, care nu are nicio legătură cu Centrul „Artico”. La 14 august 2012 însă, a fost emisă o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii prevăzute de art. 333 sau art. 335 Cod Penal.

Amin­tim că, în func­ția de avo­cat al popo­ru­lui pen­tru drep­tu­rile copi­lu­lui a fost desem­nată de Legi­sla­tiv la 3 iulie 2015, Eca­te­rina Bur­lacu. Ulterior, Hotărârea Parlamentului privind numirea în funcție a Ecaterinei Burlacu a fost declarată neconstituţională. Potrivit concluziilor magistraţilor constituţionali, „Curtea nu a putut constata îndeplinirea condiţiei activităţii notorii în domeniul apărării şi promovării drepturilor omului, în general, şi a drepturilor copilului, în particular”. Cur­tea a fost sesi­zată de către depu­ta­tul PL și actualul ministru al Apărării, Ana­tol Șalaru. Dem­ni­ta­rul a spus pen­tru ZdG că Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală a luat o deci­zie logică și corectă, deo­a­rece ale­ge­rea Eca­te­ri­nei Bur­lacu a fost una poli­tică și nu una bazată pe cri­te­rii obiec­tive cum ar fi noto­ri­e­tate, pro­fe­sio­na­lism și expe­riență.

Anterior, Ecaterina Burlacu a activat în calitate de consultant principal în Secţia Drept privat a Direcţiei generale juridică a Secretariatului Parlamentului. Ea a câştigat în faţa contracandidatului său, fostul viceprocuror general Eugen Rusu, consultant la Institutul Naţional al Justiţiei, care s-a ales cu doar cinci dintre voturile deputaţilor.

Precizăm că Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului îşi exercită atribuţiile pentru asigurarea respectării drepturilor şi a libertăţilor copilului şi realizării, la nivel naţional, de către autorităţile publice centrale şi locale, de către persoanele cu funcţie de răspundere de toate nivelurile, a prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului.