Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine a organizat concertul la…

Cine a organizat concertul la care urma să evolueze artistul rus Danko, un susținător al războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Pe 9 decembrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău, a avut loc prima ediție a unui spectacol la care a fost decernat trofeul „Darul de Aur” pentru artiștii din R. Moldova. Invitatul de onoare al concertului a fost cântărețul rus Danko, care însă nu a fost lăsat să intre în țară, fiind blocat timp de câteva zile, potrivit acestuia, pe Aeroportul din Chișinău.

Organizatorul concertului de la Palatul Național, la care urma să evolueze artistul Danko, un susținător al Rusiei în conflictul împotriva Ucrainei, este compania „Dar pentru Moldova”, care organizează curse de transport din R. Moldova spre Rusia și invers. Proprietarul campaniei este Mihail Cornea, care este și președintele unei organizații a diasporei din Rusia.

Sursa foto: Facebook/ Dar pentru Moldova

Potrivit unei postări publicate pe pagina de Facebook a companiei „Dar pentru Moldova”, aceasta a fost creată „în anul 2020, în orașul Moscova, la inițiativa unui grup de moldoveni stabiliți cu traiul în Federația Rusă, cu scopul de a ajuta moldovenii aflați în impas în acele timpuri grele de pandemie atât cei din Moscova și Regiunea Moscovei, precum și pe cei de acasă, din Republica Moldova”.

Începând cu vara anului 2020, compania a organizat câteva concerte pentru diaspora din Rusia cu participarea artiștilor moldoveni și ruși, printre care Gheorghe Țopa, Alexadru Lozanciuc, Ady Carp, Lenuța Gheorghiță, Mitea Fomin și alții.

În noiembrie 2020, în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat Igor Dodon și Maia Sandu, „Dar pentru Moldova” a organizat, la Moscova, un concert pentru diaspora din Rusia, scrie News Maker. Atunci, directorul general al organizației „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, a declarat pentru sursa citată că este vorba despre un ONG care reprezintă interesele diasporei și niciodată nu a fost implicat în activitate politică.

În iulie 2021, în perioada alegerilor parlamentare anticipate, companie de transport a anunțat că va oferi, gratis, vouchere în valoare de 1 000 de ruble rusești persoanelor care vor călători din Moscova sau Sankt Petersburg spre R. Moldova și invers. Voucherele urmau a fi oferite pe 11 iulie, chiar în ziua scrutinului parlamentar anticipat.  

Atunci, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC), Procuratura Anticorupție (PA) și Inspectoratul General al Poliției (IGP), pe motiv că acțiunea ar reprezenta, de fapt, coruperea alegătorilor.

Pe 9 decembrie 2022, ziua concertului de la Palatul Național, artistul rus Danko (Alexandr Fadeev), care nu a fost lăsat să intre în R. Moldova, a publicat un scurt video pe rețelele de sociale, distribui și pe pagina companiei „Dar pentru Moldova”, în care a declarat că timp de două zile este blocat pe Aeroportul Chișinău și că urma să mai petreacă o noapte acolo. Ulterior, soția lui Danko a declarat pentru presa rusă că artistului i s-a interzis intrarea în R. Moldova „din motive politice și anume din cauza sprijinului Rusiei – locuind în Crimeea și vizitând Donbasul”.

În acest sens, ofițera de presă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat pentru Ziarul de Gardă că „sunt admiși în țara noastră toți străinii care îndeplinesc condițiile legale de intrare în Moldova, cu justificarea scopului și prezentarea documentelor necesare în acest sens. Pe sursele de informare ale Poliției de Frontieră sunt informații accesibile și publice în ce condiții de autorizeaza trecerea frontierei de stat. La fel, toți călătorii trec procedurile de control al trecerii frontierei de stat fără discriminare sau facilități”.

Artistul rus Danko locuiește în Crimeea, ocupată în 2014 de Rusia. După invazia Rusiei asupra Ucraine, în februarie 2022, Danko a postat pe Instagram un colaj foto cu artiștii și jurnaliștii ruși care au criticat războiul pornit de Putin, scriind că: „Am crezut că va veni o vreme când țara noastră se va ridica din genunchi și se va apăra. Pentru toate nedreptățile, umilințele, cazurile de jaf și genocid. Înainte, Rusia! O să câștigăm! Adevărul este de partea noastră! În spatele nostru este amintirea strămoșilor noștri”.