Cine a fost ales rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie

Prorectorul pentru activitate clinică al Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a fost ales miercuri, 2 octombrie, în funcția de rector al instituției pentru un mandat de 5 ani.

Conform unui comunicat emis de instituție, pentru acesta au votat 541 de persoane, ceea ce constituie 61,76% din numărul de electori.

Ceban este președintele Consiliului de administrare al IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală primară a USMF și al Consiliului Administrativ al IMSP Clinica Universitară Stomatologică a USMF. El este șeful Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală și președintele comisiei de atestare a medicilor urologi, nefrologi și andrologilor a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Totodată, acesta este doctor habilitat în științe medicale, licențiat în Drept și are un master în studii economice.

„Am decis să particip în această competiție deloc ușoară luând în considerare că am crescut și mi-am dezvoltat abilitățile profesionale și manageriale în paralel cu progresul universității”, a menționat acesta în programul managerial.

Printre prioritățile sale au fost enumerate:

  • dotarea clinicilor universitare cu utilaj şi aparataj medical performant cu scopul implementării formelor şi metodelor avansate de diagnostic, tratament şi profilaxie a maladiilor;
  • crearea și dezvoltarea clinicii universitare proprii cu diverse profile medicale pentru sporirea calității în instruire și acumularea deprinderilor practice;
  • reabilitarea termică a încăperilor USMF care nu au fost incluse în programele anterioare;
  • dezvoltarea Centrului științific de cultivare a plantelor medicinale din comuna Bardar, raionul Ialoveni;
  • inițierea procedurii de instituire a Spitalului Universitar ca instituție medicală multiprofil și multifuncțională, dotată cu tehnologii performante în conformitate cu necesitățile sistemului național de sănătate, recomandările OMS, standardele și metodele clinice avansate, implementate în instituțiile și centrele medicale din spațiul european luând în considerare recomandările experților înaintate în procesul acreditării instituționale internaționale în baza standardelor Federației Mondiale a Învățământului Medical;
  • revitalizarea colaborării cu universitățile polivalente și facultățile de medicină și farmacie din alte țări, primordial din România;
  • susţinerea financiară şi logistică pentru dezvoltarea şi acreditarea laboratoarelor și centrelor USMF pentru oferirea serviciilor de consultanţă, control sau a altor tipuri de servicii.

La concurs au participat șapte candidați.

Mandatul rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” în exercițiu, Ion Ababii, expiră la 9 octombrie curent.

Noul rector va fi confirmat în funcție, prin ordinul MSMPS, în termen de cel mult trei luni.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *