Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Chicu, despre reținerile de salarii…

Chicu, despre reținerile de salarii din unele instituții: „Este o problemă a lipsei de ordine”

Prim-ministrul R. Moldov, Ion Chicu, a susținut că bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar reținerile salariale din unele instituții se datorează neglijenţei și lipsei de disciplină din interiorul acestora. Declarațiile au fost facute în cadrul unei conferințe de presă după ședința săptămânală a „conducerii de vârf a țării”.

„Nu este absolut nicio problemă cu finanțarea. Este o problemă a lipsei de ordine. Sunt probleme cu organizarea activității în instituții. Contabilii ori au dezagregat târziu bugetul, ori au prezentat târziu dispoziția de plată. Pot să vă explic de ce se întâmplă acest lucru. Este clar că problema este în disciplină. Trebuie de mai concediat, sancționat, inclusiv și miniștrii”, a susținut Chicu.

În acest sens, Chicu a oferit și câteva exemple ale unor instituții care se află în subordinea Ministerului Educației Culturii și Cercetării.

„Teatrele, care încă de anul trecut, din vară, urmau să fie transformate în instituții publice, nici până astăzi nu au fost reorganizate. Avem universitățile, care din 2013 trebuiau să treacă la autofinanțare. (…) Termenul s-a tot extins și l-am extins și anul acesta. Ei sunt autonomi doar acolo unde ține de gestionarea activelor statului, dar unde e vorba de organizarea lucrului pe intern eficient e mai puțină ordine”, a spus premierul.

Totodată, Chicu admite că vor mai fi rețineri de salarii în timpul apropiat „dacă nu restabilim funcționaliatea și disciplina în instituții…admit că vor mai fi contabile care vor prefera să se ducă de 8 martie pe vreo trei săptămâni în concediu și nu vor prezenta la timp dispozițiile de plată”.

Potrivit lui Chicu, Guvernul urmează, în a doua jumătate a lunii februarie, să prezinte un raport după 100 de zile de activitate în fața Parlamentului.

„Cred că vom facea evaluarea la o 100 de zile de activitate a acestui Guvern. Eu am întrebări față de toți miniștrii. Față de mine au unii întrebări. Este lipsă de disciplină în unele instituții. Nu neapărat ministrul este de vină, dar odată ce ți-ai asumat această răspundere, chiar dacă subalternul greșește, fii bun și plătește”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Cu câteva zile în urmă, actorii de mai multe teatre din Chişinău s-au plâns de restanţe la salarii pentru luna decembrie 2019.