Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CEC propune 2 zile de…

CEC propune 2 zile de vot și dublarea buletinelor de vot pentru secțiile din străinătate

Numărul buletinelor de vot pentru secțiile de votare din străinătate ar putea fi dublat, adică de la 5 mii la 10 mii. Inițiativa a fost inclusă luni, 23 noiembrie, în Raportul Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie.

Inițiativa aparține membrului CEC, Dumitru Pavel, în contextul în care în cadrul ședinței de duminică s-a propus mărirea numărului de buletine de vot destinat secțiilor de votare din străinătate până la 7 mii.

Luni însă membrii CEC au susținut includerea în Raport a inițiativei privind majorarea numărului de buletine de vot de la 5 mii la 10 mii. De asemenea, în Raport a fost inclusă și propunerea ca procesul de vot în străinătate să dureze 2 zile.

Aceste inițiative vin în contextul în care pe 15 noiembrie curent, zeci și sute de moldoveni din diaspora au stat la coadă ore în șir, pentru a-și exercita dreptul la vot. În unele orașe, buletinele de vot s-au epuizat înainte ca mulți dintre cei veniți să reușească să voteze. Până la urmă, moldovenii de peste hotare au reușit să stabilească un record de prezență, 262.103 de cetățeni votând la secțiile din afara R. Moldova.

La 1 noiembrie, în primul tur al scrutinului, la secțiile de votare din străinătate au votat 149.178 de alegători.