Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul bărbatului care a căzut…

Cazul bărbatului care a căzut în gol la „Chișinău Arena”: Reprezentanții complexului spun că a fost stabilită cauza preliminară a incidentului. Poliția a pornit un proces penal

Un bărbat a căzut de la înălțime în timpul concertului formației de muzică pop-rock din Ucraina „Okean Elzy” care a avut loc, pe 24 decembrie, la „Chișinău Arena”. La aproape o săptămână de la acest caz, administrația complexului sportiv susține că a fost stabilită cauza preliminară a incidentului, fiind vorba despre „un viciu ascuns al sudurii, la un element din construcția balustradei”.

În același timp, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) afirmă că pe acest caz a fost pornit un proces penal și că au fost ridicate imaginile surprinse de camerele de luat vederi pentru a fi examinate de ofițerii de urmărire penală și procurori. Purtătoarea de cuvânt a Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene, a declarat pentru Ziarul de Gardă că la moment nu ne poate oferi nicio informație, întrucât în zilele următoare medicul curant va veni cu detalii despre starea de sănătate a pacientului.


Administratorul „Arenei Naționale”, Eduard Calancea, a declarat într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă că a fost creată o comisie pentru a investiga cazul bărbatului căzut în gol de la balconul arenei. Astfel, a fost stabilită cauza preliminară a incidentului, fiind vorba, potrivit administratorului complexului sportiv, despre „un viciu ascuns al sudurii, la un element din construcția balustradei”.

„A fost creată o comisie, au fost deja și careva lucrări în teren, au fost și anchete a organelor competente în teren. S-a depistat cauza, care a fost un viciu ascuns al sudurii, la un element din construcția balustradei. Acum comisia lucrează în vederea stabilirii unui plan de acțiuni pentru a evita asemenea riscuri pe viitor.

Se va lucra la evaluarea tuturor balustradelor. Acolo unde este potențialul de apariție a asemenea riscuri se vor lua toate măsurile necesare. Este un caz neplăcut pentru noi, pentru primul eveniment, dar, după cum am spus, este un viciu ascuns care nu a putut să fie evaluat pe parcursul perioadei de recepție și de construire”, a declarat Eduard Calancea.

Administratorul SRL „Arena Națională” a menționat că mai multe detalii pe acest caz vor fi oferite după ce comisia, creată de administrația complexului pentru a investiga incidentul, va avea toate rezultatele verificărilor.

Între timp, solicitată de ZdG, Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul IGP, a afirmat că ofițerii de urmărire penală împreună cu procurorii, la moment, examinează imaginile surprinse de camerele de luat vederi de la locul incidentului.

„Cazul este înregistrat și a fost pornit un proces penal. Într-adevăr s-au făcut interpelări oficiale și au fost obținute imaginile de acolo din interior. Ofițerii de urmărire penală împreună cu procurorii la moment examinează imaginile și așteaptă expertiza medico-legală a bărbatului. Avocatul doamnei (soția bărbatului n.red.) a fost la sector, a depus anumite declarații. Colegii noștri investighează cazul. Totul se face conform procedurii (…)”, a declarat Diana Fetco.

Pe 24 decembrie curent, complexul sportiv „Chișinău Arena” a fost dat în exploatare. Primul eveniment de la construcția edificiului a fost un „concert istoric” al formației de muzică pop-rock din Ucraina „Okean Elzy”, în susținerea Ucrainei. Concertul a început la ora 19:00. Cu câteva ore înainte, la intrarea în complex s-au format cozi de mașini de sute de metri. „Chișinău Arena” a găzduit concertul, deși are un singur drum de acces spre interiorul complexului.

Singurul drum de acces spre „Chișinău Arena” a fost construit în luna decembrie curent. El are o intrare pentru transport special și de urgență; stație pentru transportul public cu conectarea acesteia prin trotuar destinat pietonilor și persoanelor cu dizabilități; pistă de decelerare/accelerare; iluminat stradal.

Complexul sportiv „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Procesul a fost însă amânat de mai multe ori din cauza lipsei infrastructurii rutiere, anunțându-se că este nevoie de construit două drumuri de acces.