Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Câți refugiați sunt în Republica…

Câți refugiați sunt în Republica Moldova și câți moldoveni au solicitat azil în alte țări

Foto: europa.eu

În ultimii 20 de ani în Republica Moldova au fost înregistrate în jur de 2 400 de cereri de obținere a azilului, iar în prezent pe teritoriul țării se află circa 400 de refugiați. În același timp, peste 2 000 de moldoveni au căutat refugiu în alte țări.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată cu ocazia „Zilei mondiale a refugiatului”, Traian Țurcanu, șeful Agenției ONU pentru refugiați, a prezentat o serie de date statistice potrivit cărora din cele 2 400 de cereri depuse pentru obținerea statului de refugiat în țara noastră, puțin peste 1 000 au fost acceptate.

„Numărul refugiaților din Republica Moldova este relativ mic. Anul trecut au fost depuse 74 de cereri de azil, care au parvenit de la persoane din Siria, Rusia, Ucraina și Turcia. Dintre acestea doar 12 persoane au fost recunoscute ca refugiați”, susține Traian Țurcanu.

În general, în Republica Moldova sunt depuse anual în jur de 150-200 de cereri, iar în 2018 au fost deja înregistrate circa 40 de solicitări din partea persoanelor din Turcia și Ucraina. Din cei peste 20 de mii de cetățeni străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova, doar circa 400 dintre ei sunt refugiați. Aceștia beneficiază de asistență juridică, asistență socială și medicală, precum și posibilitatea de a învăța limba pentru a se integra mai ușor.

Pentru comparație, anul trecut au fost depuse 104 cereri de solicitare a statului de refugiat din partea cetățenilor moldoveni, iar în prezent, circa 2 000 de moldoveni se bucură de protecție internațională.

„Am găsit în Republica Moldova pace și oameni prietenoși. Noi căutăm pace pentru că în țara noastră este periculos”, susține Karim Amalid, refugiată din Irak.

„Nu mă simt deosebită de oameni. La început îmi era greu pentru că nu știam limba română, dar după ce am învățat-o a devenit mai ușor”, spune AAli Yuser.

Conform datelor statice. în 2017, în lume au existat circa 68,5 milioane de persoane care au pleca în altă țară din cauza războiului sau a persecuțiilor. Din totalul celor aproximativ 68 de milioane de refugiați, circa 53% sunt copii minori.

Foto: europa.eu