Cât de incluzive sunt alegerile locale generale din 2019

Persoanele cu dizabilități și cele de etnie romă sunt subreprezentate în procesul electoral. Astfel arată datele unei analize efectuate sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, reprezentată de mai multe organizații nonguvernamentale.

Potrivit experţilor, aceste două categorii de cetățeni, sunt rareori vizate în întâlnirile cu alegătorii sau nici nu există aceste întâlniri.

Ion Duminică, expert al Coaliției „Vocea Romilor”, a susţinut că problemele cu care se confruntă persoanele de etnie romă nu sunt reflectate în platformele concurenților electorali.

„Am depistat mai multe platforme electorale care nu se refere deloc la persoanele de etnie romă. Marea majoritate a acestor platforme electorale abordează mun. Chişinău doar ca oraş, ca etentitate însă fără a identifica problemele acestora”, a spus Duminică.

Potrivit expertului, la alegerile locale generale candidează la funcțiile de consilieri 50 de persoane de etnie romă, inclusiv 16 femei, dintr-un număr de 250 de mii de romi, care există estimativ în R. Moldova. Dintre aceștia, 36 vor să fie consilieri municipali, orășenești, comunali și locali. Alții 14 – consilieri raionali.

Victor Koroli, director executiv al Alianței Infonet, a spus că se atestă o participare redusă a persoanelor cu dizabilități, în calitate de concurenți electorali, la alegerile locale din 20 octombrie.

Doar 11 persoane s-au avântat în această luptă, dintr-un număr de peste 170 de mii de persoane cu dizabilități care există în R. Moldova. O persoană s-a înregistrat în cursa pentru primar, altele zece la funcțiile de consilieri.


De asemenea, doar 1% din numărul secțiilor de votare asigură accesul infrastructural al persoanelor cu dizabilități.

Rezultatele raportului de monitorizare sunt din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilități și a celor de etnie romă în cadrul alegerilor locale, ce vor avea loc la 20 octombrie.

FOTO : Ipn.mdPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *