Câștig de cauză la CEDO pentru doi protestatari, reținuți în urma manifestațiilor din aprilie 2009

O nouă condamnare la CEDO pentru detenție ilegală, de această dată în cauza Cucu și alții versus Republica Moldova. Curtea a constatat în unanimitate încălcarea dreptului la libertate și siguranță pentru trei reclamanți: Alexandru Cucu, Eugeniu Tanasiev și Vadim Vladarcic, acordându-le suma de 16 500 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și costuri și cheltuieli.

Primii doi reclamanți au fost reținuți pe 8 și 9 aprilie 2009, în urma protestelor care au avut loc la Chișinău după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Reclamanții au fost plasați în detenție pentru zece și respectiv șapte zile. Ulterior, acuzațiile împotriva lor au fost retrase.

Cel de-al treilea reclamant a fost acuzat pentru fraudă și plasat în detenție în cursul procesului între 15 și 18 aprilie 2004 și între 28 iulie și 3 august 2005. Ulterior, acuzațiile împotriva sa au fost retrase.

În perioade diferite, reclamanții au inițiat proceduri civile naționale solicitând între 80 000 și 115 000 de lei prejudicii morale împotriva actelor ilegale ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii sau ale instanțelor judecătorești. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a concluzionat că reclamanții au fost deținuți ilegal și le-a acordat compendații între 6 000 și 15 000 de lei.

Pentru că Alexandru Cucu și Eugeniu Tanasiev făceau parte dintr-un grup de persoane considerate victime ale evenimentelor din aprilie 2009, aceștia au primit în urma unei Hotărâri de Guvern 10 000 și respectiv 7 000 de lei.

Guvernul a menționat că reclamanții și-au pierdut statutul de victime pentru că CSJ le-a oferit compensanții și a stabilit încălcarea articolului ce prevede dreptul omului la libertate. De cealaltă parte, reclamanții consideră că le-a fost oferită o compensație prea mică în raport cu dreptul ce le-a fost încălcat. Astfel, aceștia au solicitat prejudiciu moral în sumă de 30 000, 40 000 și respectiv 15 000 de euro, dar și circa 12 000 de euro în total pentru costuri și cheltuieli.

Curtea a constat în unanimitate că a fost violat dreptul la libertate și siguranță și a acordat fiecărui reclamant câte 4 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și câte 1 500 de euro pentru costuri și cheltuieli.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *