Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cancelaria de Stat a contestat…

Cancelaria de Stat a contestat în judecată cele șase PUZ-uri, votate de CMC în decembrie 2022, anunță ministrul Andrei Spînu

Foto: chisinau.md

Cancelaria de Stat a notificat în instanțele de judecată cele șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), votate în decembrie 2022 de membrii Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o postare pe rețelele de socializare.

Potrivit ministrului, „niciunul dintre aceste PUZ-uri nu a avut aviz general pozitiv de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, conform prevederilor legale”.

„Noi nu putem admite astfel de proiecte care sunt împotriva oamenilor. De exemplu, unul din aceste PUZ-uri e pentru 4522 de apartamente într-o zonă fără școală și grădiniță, nu mai vorbesc de ambuteiajele care se vor crea”, spune Spînu.

Ministrul Infrastructurii a făcut apel către companiile de construcție și autoritățile publice locale să respecte toate procedurile legale atunci când implementează proiecte.

Consilierii municipali au aprobat, în decembrie 2022, șase Proiecte urbanistice zonale (PUZ) pentru șase terenuri din Chișinău. Potrivit arhitectului și viceprimarului suspendat, Victor Chironda toate „PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercial”.

Într-o conferință de presă, Victor Chironda, a afirmat că „încălcările de norme și normative urbanistice” din cele șase PUZ-uri, și anume că, toate „terenurile vizate, au conform PUG, coduri de restricție” ce țin, fie de dezvoltarea ulterioară a infrastructurii orașului, fie de „interdicția de a construi blocuri de locuit” în zona vizată.

Planurilor Urbanistice Zonale votate sunt:

  1. teritoriul adiacent str. Bucovinei, mun. Chişinău;
  2. perimetrul străzilor Timiș – Nucarilor – Bujorilor;
  3. str. Ginta Latină nr.16;
  4. str. Ghidighici nr.5;
  5. str. N. Testemițanu nr.31;
  6. perimetrul străzilor Meşterul Manole – Maria Drăgan – Otovasca – str. Uzinelor.

După ce au fost votate patru din cele șase PUZ-uri, Platforma DA a anunțat că-și retrage sprijinul politic pentru consilierii săi din CMC.